De Giro is hét moment waarop de kleinere Italiaanse teams op het voorplan kunnen treden. Eolo Kometa en de immer vlot uitspreekbare ploeg Drone Hopper – Androni Giocattoli rijden steevast in beeld in die Ronde van Italië. Misschien heb je ook al hun fietsen opgemerkt, respectievelijk Aurum en Bottecchia. Beide merken hebben eveneens een connectie met een voormalige Italiaanse toprenner, zij het bij de ene al in een verder verleden dan bij de andere.
Het merk Bottecchia is vernoemd naar Ottavio Bottecchia, de eerste Italiaanse winnaar van de Ronde van Frankrijk. Hij triomfeerde in 1924 en 1925, maar stierf in vreemde omstandigheden in 1927. Over zijn dood doen een aantal theorieën de ronde, maar de opvallendste is dat hij tijdens een training vermoord is door fascisten vanwege zijn afkeer voor Mussolini. Nog tijdens zijn carrière hielp Ottavio het fietsbedrijf van de familie Carnielli en na zijn dood werd ‘Bottecchia’ als merknaam gebruikt. In de loop der jaren reden al heel wat bekende namen met een Bottecchia. Denk maar aan Gianni Motta, Rudi Altig, Giuseppe Saronni of Greg LeMond.
Aurum heeft een veel beperktere historie, maar de ambities zijn er niet minder om. In 2020 stelden voormalig ronderenners Alberto Contador en Ivan Basso hun eigen fietsmerk voor. Eerder hadden ze met Bend 36 al een reeks verzorgingsproducten op de markt gebracht, maar bij hun volgende samenwerking wilden ze eindelijk de fiets bouwen die ze als renner zelf hadden willen hebben. ‘Met de hulp van experts in de fietsenbranche’, zoals ze het zelf verwoordden, gingen ze aan de slag. De Latijnse connectie tussen de Spanjaard en de Italiaan leidde tot de naam ‘Aurum’, wat goud betekent. Dat metaal staat symbool voor succes, zowel in de sport als in de wereld ernaast, dus mogen we ons verwachten aan exclusiviteit en ambitie. De Magma is het eerste paradepaardje en dat moet niets minder dan de ultieme koersfiets zijn.
Semi vs. full aero
Met duidelijke doelen op het vlak van stijfheid, comfort, levendigheid en gewicht voor ogen testten Basso en Contador diverse prototypes met verschillende carbonsamenstellingen om uiteindelijk tot de meest uitgebalanceerde rijkarakteristieken te komen. Ook de continentale ploeg Kometa-Xstra leverde feedback in die fase. Daarnaast trokken ze naar de piste en de windtunnel om ook op aerodynamisch vlak alles te optimaliseren. Daardoor zien we net als bij andere semi-aero racefietsen D-vormige buizen. Die ronde voorkant en een scherper afgesneden achterkant moeten de luchtstroom laten denken dat de buis doorloopt zoals de vleugel van een vliegtuig. Zoals je mag verwachten van een high-end frame, krijgt elk van de zes maten zijn eigen specifieke buizen, zodat het karakter in alle maten behouden blijft.
De Bottecchia is dan weer een en al aero. De Aerospace ziet er door zijn nog meer geprofileerde buizen agressiever en extraverter uit dan de Magma en hij beantwoordt aan het huidige beeld van hoe een aeroracer eruit moet zien. Dat betekent dat ook hier de buisvorm niet tot in een punt doorloopt, maar is afgesneden. Uitsnijdingen aan boven- en onderkant van het balhoofd creëren vloeiende overgangen, de aero zadelpen krijgt een geïntegreerde zadelpenklem en de zadelbuis is onderaan uitgehold om de lijn van het achterwiel mooi te volgen. Daarmee is de Aerospace de perfecte aanvulling voor die andere fiets waarmee Drone Hopper – Androni Giocattoli rijdt, de Emme 4 SLI. Met die klimfiets erbij kunnen de renners hun voorkeuren bepalen naargelang de aard van het parcours. Terwijl Eduardo Sepulveda de bergrit in de Ronde van Turkije op die laatste fiets won, kiest Jhonatan Restrepo voor de Aerospace. Net die fiets kregen we rechtstreeks vanuit de service course toegestuurd om te testen. Zijn kaderplaatje van Milaan-Sanremo hing zelfs nog aan de 3D-geprinte zadelpenhouder.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!