Deel dit artikel:

Dubbelinterview: Sven & Thibau Nys

Een sprint-à-deux met Sven en Thibau Nys, die samen vooruitblikken op het nieuwe veldritseizoen.

Eén uurtje, tijdens de middagpauze op het vakantiekamp van de Sven Nys Academy, waar Sven zelf een week lang aan de slag was als ‘monitor’: dat bleek – na grondig en welwillend onderzoek in de overvolle agenda’s – het enige moment waarop vader en zoon Nys beschikbaar waren voor een dubbelinterview. Helaas: die ochtend eind juli heeft het vliegtuig waarmee Thibau moest terugkeren van zijn stage in Mallorca vertraging opgelopen. Sven schakelt snel en stelt voor om die avond af te spreken ten huize Nys. “Beloofd is beloofd, we maken wel tijd.” Bij aankomst in Baal is Thibau wel al geland, maar staat hij nog te wachten op zijn fiets op de luchthaven van Zaventem. In afwachting van zijn komst beginnen we alvast met Sven alleen, bijvoorbeeld over de ambities van zijn Baloise Trek Lions voor 2023-2024.

Ladies first. Lucinda Brand won in juli de Baloise Ladies Tour en lijkt klaar om het rotseizoen dat ze achter de rug heeft naar de vergetelheid te rijden.

Sven Nys: “Eerst was er die breuk in haar hand, daarna werd ze ziek en vervolgens raakte ze niet uit het sukkelstraatje. Op het WK werd ze wel nog knap derde, maar ook daarna draaide het nog maanden vierkant: de normale wattages bleven uit, ze had last van verkoudheden. Pas sinds haar hoogtestage in Livigno lijkt Lucinda weer helemaal de oude. Ze gaat een volledig crossseizoen rijden, net als Shirin van Anrooij, onze wereldkampioene bij de beloften.”

Met Puck Pieterse en Fem van Empel zijn vorig seizoen wel twee te duchten concurrenten ontbolsterd.

Sven Nys: “Naar mijn gevoel moeten Lucinda en Shirin altijd voor het podium kunnen meedoen, elk op hun type parcours. Lucinda – iets ouder – heeft het liever wat zwaarder en trager, terwijl Shirin een vinnige hardrijdster is. Maar geen van beiden is echt explosief, dus als het op een sprint aankomt, zijn ze meestal in het nadeel.”

Opvallend: het vrouwenwielrennen is haast een volledig Nederlands onderonsje geworden.

Sven Nys: “Iedereen is op zoek naar de nieuwe Sanne Cant. Dat hopen wij op termijn te doen met Fleur Moors, die overkomt van de ploeg van Jurgen Mettepenningen. Zij is Belgisch kampioen bij de junioren (en werd in Glasgow derde op het WK op de weg, red.). Met Fleur hebben we iemand die we geleidelijk aan kunnen laten groeien. En ook sponsor Baloise is blij met die Belgische inbreng.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels