Deel dit artikel:

Dromen van glansprestatie Remco in Vuelta

Ongetwijfeld zullen veel Belgische wielerfans reikhalzend uitkijken naar de prestatie van Remco Evenepoel. Na zijn hoogtestage in het Italiaanse Livigno won hij eind juli met veel machtsvertoon voor de tweede maal in zijn nog prille wielercarrière de Classica San Sebastián, de belangrijkste Spaanse eendagswedstrijd.

Volgens de populaire aanbieder van sportweddenschappen Circus, is hij de favoriet om de Vuelta te winnen, als je de Sloveen Primož Roglič buiten beschouwing laat.

Remco krijgt alle krediet van Patrick Lefevere

Wielermanager van Quick-Step Alpha Vinyl Patrick Lefereve tempert echter de verwachtingen van de Vlaamse -en Belgische wielerfans en journalisten. “Je kan de Remco van vorig jaar in de Ronde van Italië niet vergelijken met de Remco die in het Nederlandse Utrecht de Ronde van Spanje gaat starten”, zegt Lefevere in Het Nieuwsblad. “Hij is in de voorbije anderhalf jaar een heel andere wielrenner geworden.”

“Hij heeft er alleszins alles voor gedaan om klaar te zijn voor zijn tweede grote ronde. In die mate dat ik er soms medelijden mee heb. Ik ken niemand van 22 jaar die zó vaak op hoogtestage gaat, zóveel traint en zó maniakaal bezig is met zijn vak. Het zou leuk zijn voor zichzelf, Quick-Step Alpha Vinyl en zijn entourage mocht hij daar eens een compensatie voor krijgen”, vertelt Lefevere in een interview aan Wielerflits.

Teamtrainer Koen Pelgrim zei ook dat de voorbereiding op de komende Vuelta in veel opzichten veel beter is verlopen in vergelijking met de Giro van vorig jaar. Toen moest Remco opgeven in de 18de rit nadat hij de dag voordien in een afdaling op weg naar de slotklim samen met nog enkele andere renners zwaar ten val kwam. Dankzij de hoogtestages, die hij vrij vlot verteerde, bouwde hij aan een bredere basis. Dit zou hem in staat moeten stellen om vlugger te herstellen van inspanningen, stabieler moeten presteren en zijn conditie drie weken lang kunnen behouden, vertelde Pelgrim aan het Nieuwsblad.

De gevaren voor Remco in zijn 2de grote ronde

Maar het kan zeker ook nu mis gaan voor Remco Evenepoel in de komende Vuelta. Het grote nadeel is dat wat de grote rondes betreft Quick-Step Alpha Vinyl nog heel veel moet leren.

De ploeg heeft geen ervaring om een klassementsrijder doorheen een slopende grote ronde te loodsen. Terwijl ploegen zoals Jumbo-Visma en Ineos Grenadiers tonnen ervaring hebben. Wat als hij na de ploegentijdrit in Utrecht of na de eerste etappe op Spaanse bodem de rode leiderstrui mag aantrekken? Kan zijn ploeg dan de wedstrijd dragen en zullen renners zoals Vervaeke, Vansevenant en Alaphilippe in het gebergte lang genoeg bij Remco kunnen blijven?

De uitdagers van Remco

De Sloveen Primož Roglič was, door zijn val in de voorbije Tour de France waar hij 2 ruggenwervels brak, vrij lang onzeker van zijn deelname. Hij schreef de voorbije 3 jaar de belangrijkste Spaanse rittenkoers op zijn naam en is ook de eerste Sloveen die daarin slaagde. Op basis van zijn palmares is hij zeker de favoriet. Maar zijn conditie zal, als hij aan de start verschijnt, toch voor iedereen één groot vraagteken zijn.

De Brit Simon Yates is nog zo’n renner die veel ervaring heeft in grote wielerrondes. Hij won de Vuelta in 2018 en eindigde op de 3de plaats in de Giro d’Italia van 2021. Tegelijkertijd kan je op hem niet echt een huis bouwen want in zijn laatste 4 grote rondes moest hij driemaal voortijdig het strijdtoneel verlaten.

De 32-jarige Nairo Quintana, winnaar van de ronde van Spanje in 2016, eindigde in de jongste Tour de France op een sterke zesde plaats. Dit is meteen zijn beste prestatie in de afgelopen 3 jaar. Kan hij zijn vorm doortrekken tot het einde van deze Vuelta? De bezetting in de laatste grote wielerronde van 2022 is, zeker met het wegvallen van Egan Bernal, sowieso niet te vergelijken met het deelnemersveld van de jongste Ronde van Frankrijk.

Wie je zeker ook bij de favorieten mag zetten, is de Spaanse thuisrijder Enric Mas die rijdt voor Movistar. Deze wielerronde is dus voor zowel zijn team, renners en sponsors dan ook superbelangrijk. Enric eindigde in 2021 op de tweede plaats net na de ongenaakbare Roglič nadat hij in de Tour de France 6de eindigde. In de jongste Tour de France moest Enric, die dan 11de stond in het klassement, in de 19de etappe opgeven na een positieve coronatest.

Wat kan de Colombiaan Miguel Ángel López presteren in deze ronde. Hij is de enige van de favorieten die nog niet veel wedstrijden heeft gereden dit jaar. Eerder deze maand eindigde hij in de Ronde van Burgos derde in het eindklassement. Vorig jaar gaf hij in de 20ste etappe boos op in de Ronde van Spanje. Ook in de Ronde van Frankrijk haalde hij Parijs niet. In 2018 eindigde hij op de laagste podiumtrede in de Giro en Vuelta.

De Australiër Ben O’Connor hoort zeker ook thuis in dit rijtje. Hij eindigde vorig jaar net naast het podium in de Tour de France en eindigde dit jaar reeds derde in het eindklassement van Critérium du Dauphiné.

De Portugees João Almeida, tweede in de voorbije Ronde van Burgos, is een andere belangrijke outsider. De 24-jarige rondehoop voor Portugal reed 2 van zijn 3 grote rondes uit. In de Giro d’Italia van 2020 eindigde hij vierde, het daaropvolgende jaar werd hij zesde.

Tekst: Renzo Vanhoorelbeke

Gerelateerde artikels