Deel dit artikel:

Driedubbele werelduurrecordaanval

Belgische G-wielrenners vallen op 16 juli elk in hun categorie het werelduurrecord aan. In het Zwitserse Grenchen gaan Griet Hoet (met pilote Anneleen Monsieur), Ewoud Vromant en Diederick Schelfhout voor een verbetering van de huidige besttijden.

Een aantal van de beste Belgische G-wielrenners – en huidige wereldtop – willen de werelduurrecords in hun eigen klasse aanvallen. Op de velodroom van Grenchen (Zwitserland) gaan de vier fulltime topsporters hun kans wagen na een periode van voorbereiding met de beste begeleiding.

Griet Hoet (WB): “Eén uur lang de grens opzoeken, is een grote uitdaging. We willen graag één keer in ons leven één uur sterven op de fiets. Een renner doet het meestal maar één keer in zijn leven omdat je er zo stikkapot van bent. Dat zorgt ervoor dat het werelduurrecord iets historisch heeft, waardoor het tot de verbeelding spreekt.”

Het huidige werelduurrecord WB staat op naam van de Australische Lindy Hou met 42,930 km

Ewoud Vromant (C2): “Het werelduurrecord is een mythisch evenement. Met veel bewondering keek ik als kind naar Indurain, Boardman en Rominger. Toen ik in 2019 vernam dat dit ook in Para-cycling bestond, besloot ik om er een doel van te maken. Ik geloof ook dat ik het werelduurrecord zal breken, maar ik wil het meteen ook zo scherp mogelijk stellen, zodat het zo lang mogelijk blijft staan. Dit past ook perfect in mijn topsportzomer, want ook na het werelduurrecord wil ik er staan op het WK op de weg in Baie-Comeau en het WK op de piste in Parijs.”

In de MC2-klasse staat het record van 43,133 km op naam van de Ier Colin Lynch.

Diederick Schelfhout (C3): “Ik wil het werelduurrecord ook in de wereld van Para-cycling stimuleren, omdat er nog te weinig aandacht voor is. Mijn voorbereiding was niet ideaal, maar desondanks ga ik dat werelduurrecord wel halen. Het leeft in onze groep en dat is positief, want zo stimuleren we elkaar.”

De Brit Darren Kenny is houder van het werelduurrecord in de MC3-klasse: 41,817 km

De vier renners krijgen steun van AG, Lotto, Willy Naessens, Golazo, G-sport Vlaanderen, Paralympic Team Belgium en Sport Vlaanderen.