Deel dit artikel:

Drie vaststellingen na de tweede Giroweek

De tweede week van de Giro kondigde zich aan als onvoorspelbaar en loste de verwachtingen helemaal in. Van bizarre forfaits over miraculeuze verrijzenissen tot een spectaculaire strijd tussen de klassementstenoren: de highlights van de tweede Giroweek in drie vaststellingen.

Girmay ontpopt zich definitief tot wielerfenomeen

Het is nog relatief vroeg in het seizoen, maar voorlopig met stip op één in de categorie ‘indrukwekkendste eindsprint’: de titanenstrijd tussen Biniam Girmay en Mathieu van der Poel in rit 10 van de Giro. Met zijn forse aanzet op 300 meter van de streep leek ‘Bini’ zijn eigen doodvonnis te tekenen, maar ‘MVDP’ raakte hem niet meer voorbij en moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Een nieuwe mijlpaal voor de 22-jarige Eritreeër, die hiermee ook de laatste twijfelaars overstag deed gaan en toonde dat Gent-Wevelgem geen toevalstreffer was. Slim, snel en snedig bergop: Girmay kan zijn voet de komende jaren naast die van Van Aert en Van der Poel zetten, samen met generatiegenoot Tom Pidcock. Zijn ‘versnelling in de versnelling’ en de ruime afstand met de rest van het pak spraken boekdelen. Klassiekers, ritten in grote rondes, puntentruien en wereldtitels: geen hoofdprijs is veilig voor dit fenomeen. Dat hij na de rit een proseccokurk in het oog kreeg en op een erg knullige manier moest opgeven, zal in het licht der jaren slechts een voetnoot blijken. De sportieve reactie van Van der Poel, die hun vermeende rivaliteit ontmijnde via een duimpje en een welgemeende knuffel, mocht er eveneens wezen. Er staan ons nog heel wat mooie duels te wachten!

Bekijk de highlights van rit 10, met Biniam Girmay als winnaar (Engelstalig commentaar).

‘De Haai’ laat nog maar eens zijn tanden zien

Velen hadden hem al afgeschreven nadat hij op ‘zijn’ Etna al meteen door het ijs zakte, maar wie prijkt na week 2 op de achtste plek in het klassement? Inderdaad, good old Vincenzo Nibali. Als tweevoudig winnaar leek hij aan een relatief anonieme afscheidstournee te zijn begonnen, maar met een achtste plaats op de Blockhaus reed hij zich opnieuw in de kijker. Zaterdag deed hij zowaar nog straffer door mee de forcing te voeren en vierde te eindigen in de spectaculaire heuvelrit naar Turijn, nadat de klassementsrenners elkaar met open vizier bekampten. Kortom: ze zijn nog niet klaar met ‘De Haai van Messina’! 2’58” lijkt veel, maar Nibali heeft in het verleden al benardere situaties rechtgezet. Als iemand weet hoe hij het laken alsnog naar zich toe kan trekken in een loodzware slotweek met extreme weersomstandigheden, is hij het wel! Ook de verrijzenis van Simon Yates mocht er overigens wezen. Op de ‘Blockhaus’ verloor de Brit nog meer dan 11 minuten door kniepijn, maar in Turijn was hij opnieuw aan het feest. Een extra ritzege in week 3 is zeker niet uitgesloten!

Bekijk de highlights van rit 14, met Simon Yates als winnaar (Engelstalig commentaar).

De klassementskaarten zijn nog niet geschud

De tijdsverschillen zijn al iets groter dan vorige week, maar wat blijft het spannend aan de top van het algemeen klassement! Na de jammerlijke opgave van Romain Bardet en de zinderende rit naar Turijn zou deze Giro weleens kunnen uitdraaien op een tweestrijd tussen rozetruidrager Richard Carapaz en eerste belager Jai Hindley, die zijn beste benen heeft teruggevonden na een belabberd 2021. Het verschil is miniem: de kloof bedraagt slechts 7 seconden en zowel INEOS Grenadiers als BORA – hansgrohe geven blijk van voldoende collectieve sterkte om de eindzege af te dwingen. Even verderop in het klassement, op respectievelijk 30 en 57 seconden, vinden we Joao Almeida en Mikel Landa. Ook de verbazend sterke Domenico Pozzovivo (op 1’01”), die begin dit jaar nog verloren leek voor het profwielrennen, mag dromen van het podium. Pello Bilbao (op 1’52”) en Emmanuel Buchmann (op 1’58”) kunnen in week 3 van goudwaarde zijn voor hun kopmannen Landa en Hindley, maar mogen tegelijk persoonlijke ambities koesteren. Kortom: de kaarten zijn nog lang niet geschud. Op naar de spectaculaire slotweek!