Deel dit artikel:

Drie vaststellingen na de eerste Giroweek

Na een eerste week om duimen en vingers bij af te likken geniet het Giropeloton vandaag van een welverdiende rustdag. Tijd om even uit te zoomen en de boel te overschouwen. Negen dagen Giro in drie opvallende vaststellingen.

Koers in de koers tussen Van der Poel en Girmay

Hij kwam, zag en won de eerste rit: het Girodebuut van Mathieu van der Poel was al na enkele uren geslaagd. Bovendien wist hij het roze te behouden tot in Sicilië na een prima tijdrit, waarin hij enkel de duimen moest leggen voor Simon Yates. Al had het niet veel gescheeld of de eerste ‘maglia rosa’ ging naar een Afrikaan. Biniam Girmay werd immers pas in allerlaatste instantie geremonteerd op de slotklim in het Hongaarse Visegrad. De Eritreeër toonde zich een sportieve verliezer en ging na de rit graag op de foto met winnaar Mathieu van der Poel.

Intussen is de liefde al wat bekoeld, want vooral zaterdag in Napels scheerde de rivaliteit tussen beide heren hoge toppen. Girmay ziet ‘MVDP’ als zijn voornaamste concurrent voor de paarse puntentrui en is duidelijk fan van de befaamde bordentheorie van José De Cauwer. Door het bord van de Nederlander gretig leeg te eten, hoopte hij hem enkele kostbare punten te kunnen afsnoepen. Dit laatste lukte uiteindelijk wel, maar voor de ritzege kwamen ze te laat. Van der Poel kon het gepoker van Girmay maar matig appreciëren, al liet hij onderweg wel erg nadrukkelijk in zijn kaarten kijken. In die zin was de tactiek van Girmay best verdedigbaar. Het deed ons terugdenken aan Gent-Wevelgem 2020, toen Van der Poel zelf eieren voor zijn geld koos en overduidelijk het wiel van Van Aert viseerde. We kijken reikhalzend uit naar de volgende episodes van deze ‘koers in de koers’!

De highlights van rit 1, met Mathieu van der Poel als winnaar (Engelstalig commentaar).

Lotto Soudal en Jumbo-Visma van de hel naar de hemel

Lotto Soudal verscheen met een duidelijke missie aan de start van de Giro: zoveel mogelijk sprintetappes winnen met Caleb Ewan en op die manier broodnodige UCI-punten vergaren. Helaas liep het al meteen grondig mis voor de troepen van John Lelangue. Ewan imponeerde in de eerste rit en leek op weg naar een knappe derde plek, tot hij in volle spurt het achterwiel van Biniam Girmay aantikte en hard tegen de grond smakte. De geschiedenis dreigde zich te herhalen (remember de Tour vorig jaar), maar gelukkig bleef het bij blutsen en builen. Toch oogt de tussentijdse balans minder fraai dan verhoopt voor ‘The Pocket Rocket’. Op dag 3 strandde hij op een achtste plek en afgelopen donderdag werd hij in een millimetersprint geklopt door Arnaud Démare. Gemengde gevoelens dus bij Lotto Soudal, maar de zaterdagrit in Napels maakte alles goed. Thomas De Gendt won de etappe na knap ploegenspel met medevluchter Harm Vanhoucke, die de ‘Stoomtrein van Semmerzake’ piekfijn naar de zege loodste. Tien jaar na zijn eerste triomf op de Stelvio opnieuw vieren in de Giro: petje af voor Thomas De Gendt!

De highlights van rit 8, met Thomas De Gendt als winnaar (Engelstalig commentaar).

Ook voor Jumbo-Visma is deze Giro een heuse rollercoaster. De Nederlandse formatie vaardigde met Tom Dumoulin, Tobias Foss en Sam Oomen drie (schaduw)kopmannen af, maar op de flanken van de Etna bleken ze al meteen (veel) te licht te wegen voor de verzamelde concurrentie. Vooral uit de reactie van Dumoulin – “Mijn lichaam reageert niet zoals ik wil” – sprak veel ontgoocheling. Hij veranderde het geweer dan maar van schouder en trok vrijdag ten aanval, samen met trouwe luitenant Koen Bouwman. In een spannende finale werden de rollen omgedraaid en cijferde Dumoulin zich zonder verpinken weg voor zijn ploegmaat. Bouwman won, Jumbo-Visma mocht vieren en misschien nog het allerbelangrijkste: Dumoulin straalde opnieuw koersplezier uit. Allicht het signaal om zijn klassementsambities in grote rondes (en de bijbehorende stress) definitief op te bergen en voortaan wijselijk door het leven te gaan als toptijdrijder en rittenkaper.

De highlights van rit 7, met Koen Bouwman als winnaar (Engelstalig commentaar).

Spannende en verrassende strijd in het klassement

Zeven renners binnen een halve minuut na negen dagen Giro:de strijd voor de eindzege belooft erg spannend te worden! Op de flanken van de Etna gaven de meeste favorieten elkaar nog geen duimbreed toe, maar gisteren op de Blockhaus vielen er wel significante tijdsverschillen te noteren. Het voornaamste slachtoffer van de eerste esbattementen is Simon Yates. De Brit werd vooraf getipt als een van de voornaamste kanshebbers en won ietwat verrassend de individuele tijdrit, maar kende gisteren al zijn traditionele slechte dag (naar eigen zeggen door knieproblemen) en verloor 11 minuten. Ook Nederland staat weer met de voetjes op de grond, want Wilco Kelderman en Tom Dumoulin kunnen we eveneens schrappen. Al doet Thymen Arensman het als meesterknecht bij DSM nog altijd erg goed (12e op 1’27”).  

Juan Pedro Lopez klampte zich gisteren ternauwernood vast aan het roze, maar zal naar alle waarschijnlijkheid moeten afhaken in de tweede of derde week. Het is dus vooral uitkijken naar Joao Almeida (op 12 seconden), Romain Bardet (op 14 seconden), Richard Carapaz (op 15 seconden), Jai Hindley (op 20 seconden), Guillaume Martin (op 28 seconden) en Mikel Landa (op 29 seconden). Ook Domenico Pozzovivo, Emmanuel Buchmann en Pello Bilbao zijn nog niet uitgeteld. Het is dus koffiedik kijken wie momenteel de beste papieren heeft voor de eindzege. Zo hebben we het graag, op naar week 2 van deze boeiende Giro!  

De highlights van rit 9, met Jai Hindley als winnaar (Engelstalig commentaar).