Deel dit artikel:

Draai zelf BK-rondjes in Leuven!

Zondag vechten de profs op een 240 km lang parcours in en rond Leuven uit wie zich een jaar lang Belgisch kampioen mag noemen. Verken alvast het parcours en fiets zelf enkele rondjes richting tricolore!


Met zijn 9% over 350 meter is de Wijnpers dé kuitenbijter van het BK. (foto cartel 82)
Wie een rondje op het BK-parcours heeft gereden, zal heus niet kapot zijn van de drie korte maar pittige hellingen onderweg. Zondag moet het peloton echter overal 17 keer passeren, dus het wordt ongetwijfeld een lange, hete en lastige dag.

Het BK speelt zich af op de vermaarde omloop van de GP Jef Scherens/Rondom Leuven. De Leuvense Grote Markt vormt het prachtige decor van de startplaats. Na de officiële start in de Mechelsestraat (ter hoogte van de Pereboomstraat) wacht al meteen een eerste hindernis met de befaamde Keizersberg. Deze 390 meter lange helling – voor Leuvenaars beter bekend als Boelenberg – heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%.

Deze Keizersberg heeft een korte uitloper in de Albert Woutersstraat, meteen ook het begin van een korte lus door deelgemeente Wilsele. Na de afdaling wordt er langs de vaart terug koers gezet richting centrum. Na een passage rond de Vaartkom en het Brouwerijplein draait het peloton de binnenring op in tegenrichting. Deze Lüdenscheidsingel is de tweede helling van de dag, maar met zijn 3% over 1,2 km ook de minst zware.

Ter hoogte van de Donkerstraat gaat het in een rotvaart naar beneden om vervolgens de eerste straat rechts in te draaien en de Wijnpers aan te vatten. Met zijn 9% over 350 meter is dit ongetwijfeld dé kuitenbijter van de dag.

Langs de Mechelsevest komt het peloton terug uit op de ring, die in sneltreinvaart driekwart rondgereden zal worden om uiteindelijk linksaf de Bondgenotenlaan in te draaien voor de laatste rechte lijn. Deze brede boulevard van net geen kilometer is de ideale speeltuin voor spurters, maar het is de vraag of deze nog paraat zullen staan na 17 rondjes van 14,1 km.

Een dag voor de profs kan je op de Belgian ChampionshipCycling Happening al over een gedeelte van het BK-parcours rijden. Deze Danny De Bie Classic heeft vertrekplaatsen in Betekom en Wijgmaal. Er is de keuze uit tochten van 50, 80 of 130 km.

Gerelateerde artikels