Deel dit artikel:

Dit zijn de sleutelritten in de Vuelta

Een openingsdriedaagse in Nederland, acht aankomsten bergop en een Remco Evenepoel in bloedvorm: de Vuelta heeft alles in zich om ons drie weken lang aan het scherm te kluisteren. Welke ritten zijn zeker niet te missen? Wij selecteerden acht etappes die u maar beter aanstipt in uw agenda.

Rit 1: vrijdag 19 augustus

Na de Giro en de Tour pakt ook de Vuelta uit met een buitenlandse ‘Gran Salida’. Plaats van afspraak is het Nederlandse Utrecht, waar een biljartvlakke ploegentijdrit van 23,3 kilometer op het programma staat. Een mooie gelegenheid voor specialistenteams als Jumbo-Visma, Quick-Step Alpha Vinyl en INEOS Grenadiers om een eerste keer uit te pakken.

Rit 5: woensdag 24 augustus

Een pittige etappe in het Baskenland, met de Alto del Vivero (4,6 km à 8%) als scherprechter in de finale. Deze kuitenbijter wordt twee keer beklommen, waarna er telkens een 14 kilometer lange afdaling naar Bilbao volgt. De klassementsmannen kunnen hier maar beter bij de pinken zijn!

Rit 9: zondag 28 augustus

Daags voor de tweede rustdag krijgen de favorieten voor de eindzege opnieuw een mooie kans om elkaar te bestoken. Vooral de moordende slotklim – Les Praeres de Nava (3,9 km à 12,9%) – belooft brokken te maken. Het allersteilste stuk piekt naar 24% en ligt net voor de finish.

Rit 10: dinsdag 30 augustus

Na de tweede rustdag mogen de tijdritfietsen opnieuw van stal gehaald worden. De 31,5 kilometer lange chrono tussen Elche en Alicante is zo goed als volledig vlak, op een klein heuveltje in de laatste 2 kilometer na. Een ideale kans voor de aanwezige tijdritspecialisten (zoals Remco Evenepoel) om hun concurrenten op achterstand te fietsen, zeker omdat de wind een cruciale rol kan spelen.

Rit 12: donderdag 1 september

De langste en meteen ook zuidelijkste etappe van deze Vuelta. De finish ligt op de top van de Peñas Blancas (19 km à 6,7%), een rijzige klim die quasi op zeeniveau begint en ruim 1200 meter hoger eindigt. Een zware beproeving, want de wind en de zon hebben er vrij spel.

Rit 14: zaterdag 3 september

Wederom een belangrijke afspraak voor de favorieten. Het zwaartepunt ligt in het tweede deel van de rit, waar de stijgingspercentages geregeld naar de dubbele cijfers pieken. De slotklim is de grillige Sierra de la Pandera (8,4 km à 7,8%), die in de laatste kilometer zelfs even naar beneden loopt, om vervolgens opnieuw een moordende strook van meer dan 15% voor te schotelen. Gesneden koek voor explosieve berggeiten!

Rit 15: zondag 4 september

Veel tijd voor verpozing is er niet aan het eind van de tweede Vueltaweek, want daags voor de derde rustdag staat er nog een bergrit met aankomst in de Sierra Nevada op het programma. De cijfers spreken boekdelen: ruim 4000 hoogtemeters op amper 148 kilometer. De Alto del Purche (9,1 km à 7,6%) is al niet van de poes en de 19,3 kilometer lange slotklim stijgt aan een gemiddelde van 7,9% naar 2510 meter hoogte, inclusief enkele stroken die de kaap van de 20% ronden. Letterlijk en figuurlijk adembenemend!

Rit 20: zaterdag 10 september

Een opvallende vaststelling: in de derde Vueltaweek zijn de zwaarste bergritten en steilste percentages grotendeels achter de rug. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat er geen zaakjes meer te doen zijn voor het algemeen klassement. Vooral de voorlaatste rit kan erg verraderlijk zijn, want de beklimmingen volgen elkaar snel op en mits wat tactisch vernuft kunnen er nog significante verschillen gemaakt worden. Boven op de Puerto de Navacerrada (10,3 km à 6,8%) is de winnaar van deze 77ste Ronde van Spanje gekend!