Deel dit artikel:

Dirk De Wolf: ‘2022 was een echte grand cru’

Nu de laatste maand van het jaar is aangebroken, is het tijd om een laatste keer door wielerseizoen 2022 te fietsen. Dat deden we samen met Dirk De Wolf, analist en koersliefhebber met tonnen ervaring als renner en ploegleider. “Wat Evenepoel, Van Aert en Kopecky lieten zien, is ongelooflijk straf. En de nieuwe toptalenten zijn in sneltempo op komst!”

“Wat een fenomenaal jaar hebben we als Belgische wielerliefhebbers voorgeschoteld gekregen?!” beseft ook Dirk De Wolf. “Bij de vrouwen de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen en tweede plaatsen op het WK en in Parijs-Roubaix. De marge om beter te doen, wordt voor Lotto Kopecky wel erg klein. Dan moet ze al wereldkampioene worden.”

En wat dan gezegd van de mannen? “Wat Evenepoel liet zien, is ongelofelijk straf. In Luik-Bastenaken-Luik gooide hij dit voorjaar voorgoed zijn titel van belofte van zich af. En toen ging het snel. Voor een tweede keer de Clásica San Sebastián, voor heel wat Basken en andere Spanjaarden toch een moment om naartoe te pieken en bijgevolg een vaak onderschatte wedstrijd. En dan moesten die Vuelta en het WK nog komen. Daar moeten we niet meer woorden aan vuilmaken”, klinkt het terecht lyrisch.

Lotto Kopecky na haar zege in de Ronde van Vlaanderen. (Foto: Kramon)

Voetnoot in een boerenjaar

Hoelang die weelde nog zal blijven duren, weet niemand. “Zonder ongelukken zijn we vertrokken voor een aantal goede jaren. Remco zal nog heel wat koersen winnen en Wout van Aert ook. Straf wat die in de Tour allemaal deed. En dan die ereplaatsen in de grote klassiekers … Al zijn dat ook telkens gemiste kansen om ze binnen te rijven”, mijmert De Wolf eerder meelevend dan veroordelend.

Het zegt veel over de weelde van afgelopen maanden dat we Jasper Philipsen, die in Tenerife geregeld bij De Wolf over de vloer komt, nog niet hebben vernoemd. “Jasper wint twee etappes in de Tour, waaronder de prestigieuze slotrit op de Champs-Élysées. Er zijn jaren geweest waarin we ons als wielernatie aan zo’n prestaties vastgeklampt zouden hebben.” Nu zijn de zeges van Philipsen – een beetje oneerbiedig – slechts een voetnoot in een boerenjaar.

“We mogen het in ieder geval allemaal niet als vanzelfsprekend zien”, benadrukt ‘Wolfke’. “Met Pogacar en Vingegaard rijden er nog supertalenten rond. ‘Tadejken’ is ook ‘gene gewone’. Puur qua talent staat hij naast Remco. En dankzij zijn veelzijdigheid misschien zelfs nog een tikkeltje hoger. Maar Remco heeft wel al een wereldtitel op zak. Ongelofelijk hoe zo’n jonge gasten de sport domineren. Vroeger zei men van een renner dat hij op zijn sterkst was rond de leeftijd van 28 jaar. Nu winnen ze op hun 22ste topkoersen en grote rondes.”

Het zegegebaar van Remco Evenepoel op het WK in Wollongong. (Beeld: Kramon)

De opvolging is verzekerd

“Eerlijk gezegd vrees ik een beetje dat laatbloeiers de komende jaren uit de boot gaan vallen doordat een reeks toptalenten de nieuwe standaard zet”, zegt De Wolf. “Maar bijvoorbeeld een Mauri Vansevenant, die komt er ook nog wel. Anderzijds zagen we Florian Vermeersch in 2021 uitblinken met een tweede plaats in de najaarseditie Parijs-Roubaix. Hij won afgelopen seizoen de Antwerp Port Epic, maar speelde geen hoofdrol in de voorjaarsklassiekers. Zonder druk te willen leggen, maar gezien de vele toppers die steeds opnieuw opstaan, is het zaak om iedere kans te grijpen. Net zoals Van Aert elk jaar weer een kans ziet ontglippen als hij de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix niet wint.”

De nieuwe toptalenten die in de nabije toekomst een bedreiging kunnen vormen, zitten alvast in de pijplijn. “Cian Uijtdebroeks en Alec Segaert zijn in sneltempo op komst. En ook Vlad Van Mechelen heeft het afgelopen jaar hoge verwachtingen voor de toekomst gecreëerd. Maar ze mogen niet te veel tegenslag kennen en moeten het vooral ook graag blijven doen. Eigenlijk mag ik geen namen beginnen noemen, want ik vergeet er gegarandeerd nog”, aldus De Wolf, die het Belgische jeugdwielrennen op de voet volgt in het kader van zijn rol als analist.

“Wat de Vlaamse wielersupporter nog mist? Overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. En de Tour, die blijft toch tot de verbeelding spreken en is nog grootser dan de Vuelta. Geloof me: ‘The Wolfpack’ is eraan aan het werken. Ik sprak onlangs met Vic Swerts van Soudal. Hij zal zijn sponsorschap over een andere boeg gooien dan in het verleden het geval was bij de Lotto-ploeg. Met een duidelijke visie en een winnaarsmentaliteit. Dus dat belooft”, verklapt De Wolf.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

wordt

Eerste vernieuwde editie verschijnt op 17 februari!