Deel dit artikel:

Directeur Sportif: Kurt Bogaerts

In de rubriek ‘Directeur Sportif’ leggen we een ploegleider, teammanager of sportief verantwoordelijke telkens vijf pertinente vragen voor. Ditmaal wenden we ons tot Kurt Bogaerts (45), ploegleider bij INEOS Grenadiers en vooral ook mentor, trainer, begeleider en tweede vader van Tom Pidcock.

Hij is pas 23, maar de erelijst van je poulain Tom Pidcock oogt al zeer indrukwekkend: olympisch en Europees kampioen MTB, wereldkampioen in het veld, ritwinst op Alpe d’Huez en straks misschien ook wereldkampioen op de weg. Kan hij je nog verbazen?

“Verbazen is misschien niet het juiste woord. Ik ben wel nog steeds onder de indruk van zijn prestaties. Hij vindt een perfect evenwicht tussen de verschillende disciplines, maar ook in het leven. Daarover hebben we goede afspraken gemaakt. Zo kreeg hij na de Tour een week volledige vrijheid. Dan moet hij niet aan de koers denken en kan hij thuis afspreken met vrienden en het leven van een normale jongen van 23 leiden. Het is een voordeel dat hij niet geobsedeerd is door de fiets. Hij wil op z’n 26ste niet tot de constatatie komen dat hij naast zijn sport veel in het leven heeft gemist. Bij INEOS Grenadiers hebben we daar ook goede afspraken over gemaakt: als ze willen investeren in Tom, moet hij de nodige vrijheid krijgen. Hij mag niet het gevoel krijgen dat hij in een glazen stolp leeft. Downhillen, met een auto op een racecircuit rijden, gaan skiën …: vroeger werden die zaken vaak verboden door ploegen, maar Tom heeft dat extreme net nodig om zich goed in zijn vel te voelen.”

Hoelang kan hij al die verschillende disciplines blijven combineren? Wanneer zal hij keuzes moeten beginnen maken?

“Als het aan Tom ligt, wil hij ze zo lang mogelijk blijven combineren. Zeker nog een paar jaar. Zijn prestaties op de weg smaken natuurlijk naar meer. Maar die afwisseling tussen verschillende disciplines houdt het voor hem boeiend en verfrissend. Voor Tom is dat de succesformule om te blijven presteren. Wanneer hij na de Tour de trainingen op de mountainbike kan hervatten, dan zie je hem helemaal opleven. Dat hij iedere keer in een andere wereld kan stappen, is een verrijking. Hij ontmoet dan telkens andere mensen en dat houdt de saaiheid weg. Als er iets is waar Tom een hekel aan heeft, dan is het wel sleur. Die afwisseling vind je ook terug in zijn trainingen. We proberen er zoveel mogelijk variatie in te steken. Zo is hij na het EK mountainbike in München onderweg uit de auto gestapt om de laatste vijf uur richting Morzine af te leggen op de fiets. Tijdens de winter kiezen we dan weer voor crosstrainingen op verschillende locaties.”

Gerelateerde artikels