Deel dit artikel:

De zomer van ’69. Hoe Merckx won van Armstrong

In het Nationaal Wielermuseum in Roeselare is donderdag het boek 'De zomer van '69. Hoe Merckx won van Armstrong' van de hand van Patrick Cornillie voorgesteld.

Het is een leesboek geworden met een reconstructie van de zomer van de eerste maanlanding, van Woodstock en van zoveel meer, maar vooral van de eerste Tourzege van Eddy Merckx.

“Het was al lang mijn droom om een boek te schrijven over mijn kindertijd, en automatisch kom je dan uit bij het wielrennen”, vertelde Cornillie. “Ikzelf was 8 jaar in die zomer, en de film van die 20e juli, met de slotrit in Parijs en de landing op de maan, maar ook met de kermis in mijn dorp Lichtervelde, zit nog echt in mijn hoofd.”
 
“Bij het doorlezen van de kranten van die zomer merk je hoe al het andere nieuws eigenlijk verdrongen werd door de eerste Belgische Tourzege in 30 jaar. Er was de maanlanding, Woodstock, en zelfs een busongeval in Dinant met 30 doden, maar alles werd overschaduwd door Merckx”.

Het boek, dat opgebouwd is volgens een hoofdstuk per Tourrit, is nu al te koop in de boekhandel aan 19,90 euro. Het is uitgegeven bij Roularta Books, is 344 bladzijden dik en bevat illustraties van Buth.