Deel dit artikel:

De winter door met de MTB

In het najaar wordt de racefiets al snel ingeruild voor de mountainbike. Maar is het wel een goed idee om zonder om te kijken zomaar over te schakelen naar een andere fietsdiscipline? Enkele tips.


Bikers blijven ook in de winter best enkele trainingen op de weg uitvoeren. (foto belga)
Fietsers uit de Lage Landen houden op een kille zondagmorgen wel van een vettig parcours om zich eens helemaal uit te leven. Maar is het wel een goed idee om zonder om te kijken zomaar over te schakelen naar een andere fietsdiscipline? Uiteindelijk moet je rekening houden met enkele elementaire, specifieke principes om met een mountainbike te rijden.

Mountainbiken vertoont weliswaar overeenkomsten met de algemene principes van het gewone wegfietsen, maar in tegenstelling daarmee werk je veel vaker tegen een hoge intensiteit.

Voor een goede mountainbikeconditie moet je eerst op uithouding, kracht, snelheid en techniek trainen. Pas daarna mag je beginnen met de heel intensieve en zware weerstandstrainingen, waarbij je lange tijd met een hoge intensiteit werkt. Eerst moet je aandacht besteden aan de basis en dan pas aan de explosiviteit.

COMBINATIE MET DE WEG

Het is eveneens aan te raden om ook op de weg te blijven rijden, desnoods met de mountainbike. Dat soort trainingen is namelijk veel beter te controleren. Je mag zeker niet naar gemiddeldes kijken. Op een heuvelachtig bosparcours mag je uiteraard geen gemiddelde van 20 km/u willen nastreven.

Bij het mountainbiken fiets je normaal veel kortere afstanden, en de duur hangt af van de discipline: marathon, crosscountry of zelfs gewone toertochten. De inspanningen zijn sowieso veel explosiever, al heb je voor de marathon evenveel uithouding nodig als op de weg. Echt goede mountainbikers zijn over het algemeen ook goede wegrenners. Vaak staan ze bekend om hun uitstekende daaltechniek.

Uithouding is niet het probleem bij wegrenners, maar het ontbreekt hen wel eens aan techniek om technische stroken tegen hoge snelheid af te werken. Zo gaat Sven Nys met de besten mee bergop, maar is er bergaf toch nog een verschil met bijvoorbeeld Absalon. Hetzelfde verschil merk je meestal op bij de lagere niveaus.

BEGINNER VS GEVORDERDE

Voor een recreant hangt alles af van de graad van getraindheid. Een beginner blijft het best zoveel mogelijk uit het bos en het veld, want daar kun je de training niet rustig afwerken. Eigenlijk moet je op het vlakke beginnen.

Een meer geoefend mountainbiker kan een combinatie van de twee doen: op de weg kun je gecontroleerd fietsen, en een toertocht zorgt voor de specifieke MTB-training. Blijf wel onder je overslagpols zodat je niet constant in het rood rijdt. Een goede mountainbiker mag meer specifiek trainen zodra hij voldoende basisconditie heeft.
Lees meer in Cyclo Sprint
In de septembereditie van Cyclo Sprint leest u het volledige artikel ‘de winter door met de MTB’. Het nieuwe nummer ligt in de rekken vanaf 7 september. Mis het niet!