Deel dit artikel:

“De vloek van de regenboogtrui bestaat niet voor Evenepoel”

Na een geslaagde tussenstop in de UAE Tour schaaft Remco Evenepoel deze week in de Ronde van Catalonië verder aan zijn voorbereiding richting Giro. In onze seizoenspreview lieten José De Cauwer en Jan Bakelants hun licht schijnen op de sterkte van de wereldkampioen en zijn team.

José De Cauwer: “Ik denk dat Lefevere op snelheid gepakt is door wat Evenepoel vorig seizoen al heeft laten zien. Dat was toch een kleine storm. Vooral die zege in Luik-Bastenaken-Luik was belangrijk, niet het minst voor hemzelf. Toen viel een grote last van zijn schouders: ‘Zie je wel dat ik het kan.’ Nadien ging alles veel makkelijker.”

Jan Bakelants: “In het begin van de Clásica San Sebastián kwam hij naast me rijden. ‘En Baki, kan ik vandaag winnen?’ zei hij in al zijn spontaniteit. Zodra hij aanzette, ontnam hij iedereen de illusie hem te kunnen volgen. In die zin lag zijn eindzege in de Vuelta in de lijn der verwachtingen.”

Hoeft hij de vloek van de regenboogtrui te vrezen?

José De Cauwer: “Die is er niet. Hij gaat gewoon zijn ding doen en niemand gaat hem tegenhouden. Je kúnt hem niet tegenhouden. Gérard Bulens vertelde me dat Alexey Lutsenko (op het WK de laatste medevluchter van Evenepoel, red.) hem had verteld: ‘Remco had twee keer overgepakt en toen wist ik al: hij kletst me er straks af’. Hij reed daar de hele boel naar de kloten – 60 kilometer per uur op het vlakke!”

Jan Bakelants: “Ik heb in mijn hele carrière niemand gezien die op het vlakke zo hard kan fietsen als Remco. Daarom vind ik het jammer dat hij dit jaar de Tour niet rijdt. Want deze editie is gemaakt voor guerrillastrijders die op het vlakke hun slag kunnen slaan.”

José De Cauwer: “Laat hem toch maar eerst de Giro rijden, nog een jaartje rijpen. De Tour is toch nog een ander paar mouwen, daar heb je nóg meer een ploeg voor nodig.”

Is de ploeg al voldoende gewapend voor het rondewerk, in de wetenschap dat de Vuelta van vorig jaar niet erg sterk bezet was?

José De Cauwer: “Lefevere heeft met Tim Merlier een sprinter aangetrokken – hetzelfde type als Fabio Jakobsen nota bene – vóór hij wist dat Remco zou ontploffen. Anders had hij misschien wel geïnvesteerd in twee extra knechten voor het rondewerk.”

Jan Bakelants: “In een grote ronde, en zeker in de Tour, heb je ook sterke beren nodig die je overeind houden in waaieretappes, kasseienritten … Daarom denk ik dat iemand als Kasper Asgreen een belangrijke rol kan gaan spelen. Maar hij moet die klik willen maken.”

José De Cauwer: “Zoals Wout van Aert gedaan heeft voor Jonas Vingegaard, want ik blijf erbij: zonder Van Aert wint Vingegaard de Tour niet. De vraag is of Asgreen bereid is om op die manier te knechten. Maar als je zijn capaciteiten hebt, moet je de rest van het jaar toch ook straffe dingen kunnen laten zien? Dan spreek je van een ‘totaalrenner’. Zoals Van Aert dus.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!