Deel dit artikel:

Dé Vlaamsche retrokoers komt eraan

't Is de schoonsten dag van 't jaar. De Blauw Velokes Koers. Dat beweren de organisatoren. Wat er ook van zij: ambiance en vertier verzekerd op zondag 25 mei, in een wedstrijd met oude koersfietsen en behaarde benen. Bekijk het filmpje onderaan.

25 mei, dat is verkiezingsdag. Bij café de Smoutpot in Zwijndrecht worden ze er niet blij van. Om het politieke geleuter te vergeten, organiseren ze de zevende editie van hun Blauw Velokes Koers, een koldereske wielerwedstrijd van zestig kilometer over rondjes van vier kilometer.

“We raken gecharmeerd door oeroude velden, bewandeld door viervoetige beesten en begroeid met granen en maïs”, staat er op de website. Tussen die antieke, landelijke achtergrond mogen de renners een volkse koers rijden. Plezier staat voorop.

Let wel: mannen die willen deelnemen, scheren maximaal één been. Vrouwen moéten dan weer hun benen scheren. De renners en renster kleden zich in retotruitjes die uit woeste Flandrientijden stammen en rijden op bejaarde koersfietsen.

Geen versnellingen aan de remgrepen met andere woorden. Je moet verplicht een fiets gebruiken met versnellingen aan de buis. Ook je flitsende wielerschoenen en klikpedalen laat je in de velden liggen. Die zijn verboden.

Na de koers liggen er forse bloedworsten en straffe trappisten klaar. De ongetwijfeld memorabele wedstrijd start om 15 uur, maar wees er ’s middags tijdig bij voor de inschrijvingen.

Tot slot nog enkele smakelijke regels van de organisatie:

– De winnaar wordt niet bespuugd na de rit.

– Geen doping, of toch zeker niet te veel.

– De retrorenners mogen zich beter voelen dan de gemiddelde wielerliefhebber.

– Godslasterende uitspraken worden niet getolereerd.

– Bier na de wedstrijd verplicht.

We zijn alvast benieuwd naar de uitslagen op 25 mei…

 

Blauw Velokes Koers 2014 from buroproper on Vimeo.