Deel dit artikel:

De Tour achterna in de Pyreneeën

Vanaf vrijdag trekt de Tourkaravaan drie dagen door de Pyreneeën. Het imposante bergmassief is een paradijs voor zowel profs als recreanten. Verken alvast het parcours en trek er zelf op uit!






De klim naar Andorra-Arcalis begint zwaar. (foto marc liaudon)
De vrijdagrit neemt het peloton mee vanuit Barcelona naar het hoogste punt in het dwergstaatje Andorra. Na het buitenrijden van de grootstad wacht na een goeie 30 km met de Côte de Montserrat (4de categorie – 4,1 km tegen 3,8%) het eerste klimmetje van de dag.

De Port de Solsona (3de categorie – 5,8km tegen 4,3%) na 97 km is een laatste aperitiefje voor het zware werk dat gaat komen. Halverwege de etappe doemt namelijk de Col de Serra-Seca (1ste categorie – 7,7 km tegen 7,1%) op. Na drie kilometers aan gemiddeld 6% volgt een lastige vierde kilometer met een stijging van 8,5%. Daarna zakt het percentage weer tot ongeveer 7 om in de laatste kilometer plotseling te pieken naar 10.

Na een korte afdaling naar Cambrils volgt met de Port del Comte (3de categorie – 3,1km tegen 5,3%) al direct een volgende klim. Na een nieuwe afdaling richting dal van de Rio Segre gaat het voor de resterende zeventig kilometer alleen maar omhoog.

Eens in Andorra aangekomen, gaat het richting skigebied Vallnord. De eigenlijke slotklim naar Arcalis(buiten categorie) begint pas in El Sarrat. Daarvoor wacht nog 17,5 km vals plat tegen ongeveer drie procent. De laatste 10,5 kilometer van de rit hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. De slotklim begint zwaar met de eerste kilometer tegen 8,7%, gevolgd door drie kilometers aan 7,7%. Daarna wachten nog zes kilometers tegen 5,7 à 6,7%. In de laatste kilometer vlakt het nog verder af tot 4,4%.

DAG TWEE: PORT D’ENVALIRA & AGNES







De Col d’Agnès: na 12 km klimmen gaat het eventjes naar beneden. (foto velovelo)
De rit op zaterdag van Andorre-la-Vieille naar Saint-Girons heeft geen aankomst bergop, maar het wordt wel al meteen vanaf het begin zweten geblazen met de Port d’Envalira (1ste categorie – 27,5 km tegen 5%). Het eerste gedeelte is niet zo zwaar met gemiddelde stijgingspercentages van 3 à 4%. Pas in de laatste tien kilometer stijgt dit percentage tot 6 à 7%.

Via een dertig kilometer lange afdaling naar Ax-les-Thermes rijdt de karavaan terug Frankrijk binnen. Ongeveer halfweg koers gaat het in Tarascon weer bergop met de beklimming van de Col de Port (2de categorie – 11,4 km tegen 5,3%). Alleen het middenstuk van deze klim is wat lastiger met vier kilometers aan 7,5%.

Op de laatste col van de dag, de Col d’Agnès (1ste categorie – 17,6 km tegen 5,2%), begint het pas echt lastig te worden na een kilometer of zes met stukken van 6 à 8%. Nog eens 6 kilometer verder is er even tijd voor recuperatie als het gedurende een kilometer omlaag gaat naar het stuwmeer Etang de Lers. Vanaf daar is het nog vier kilometer klimmen tegen bijna 8% tot aan de top en dan wachten nog ruim veertig kilometer tot aan de finish in Saint-Girons.

DAG DRIE: ASPIN & TOURMALET







De Tourmalet: na 5 km duikt het stijgingspercentage niet meer onder de 8%. (foto mark sharon)
De derde en laatste Pyreneeënrit is een relatief korte etappe van 160 kilometer tussen Saint-Gaudens en Tarbes. Na goed 45 km mogen de berggeiten hun hart weer ophalen op de Col d’Aspin (buiten categorie – 12,3km tegen 6,4%). De eerste drie kilometer lopen geleidelijk op tot 7,5%, de volgende drie schommelen tussen 5 en 6%. De laatste vijf kilometer tegen 7 à 8% zijn een stuk lastiger.

De tweede beklimming naar de Tourmalet begint in Sainte-Marie-de-Campan. De klim is ruim zeventien kilometer lang en afgezien van de eerste vijf kilometer komt het percentage vervolgens niet meer onder de acht procent.

Eens de top bereikt is het nog een lange weg richting finish. De eerste twintig daarvan gaan nog in dalende lijn en vanaf de voet van de Tourmalet in Luz-Saint-Sauveur resten er nog ruim vijftig kilometers langsheen Argelès-Gazost en Lourdes tot de meet.

Wielertoerist of prof, na drie dagen door de Pyreneeën zal een rustdag niet ongelegen komen. Misschien het uitgelezen moment om wat los te fietsen naar het nabij gelegen bedevaartsoord en er een kaarsje te branden voor een goede afloop van je fietsvakantie of Tour…