Deel dit artikel:

De topmomenten van Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali is toe aan zijn ‘Last Dance’. Vandaag start hij in Boedapest aan zijn elfde en hoogstwaarschijnlijk laatste Ronde van Italië, die dinsdag halt houdt in 'zijn' Sicilië. Mocht de ‘Haai van Messina’ zijn fiets na dit seizoen aan de haak hangen, dan zet hij alleszins een punt achter een carrière om U tegen te zeggen.

Giro 2013

Nog één keer knallen in de ronde van zijn thuisland: dat is het hoofddoel van Nibali. En knallen in de Giro, daar heeft hij ervaring mee. Nibali won twee keer (in 2013 en 2016), werd twee keer tweede (in 2011 en 2019) en twee keer derde (in 2010 en 2017). Een rapport waarmee je kan thuiskomen!

In de editie van 2013 wint Nibali niet alleen het eindklassement, maar ook drie etappes. Het is een Giro die gekenmerkt wordt door barre weersomstandigheden: een overvloed aan regenval maakt de renners het leven zuur in de eerste twee weken, terwijl sneeuw de derde week helemaal hertekent en verschillende beklimmingen en zelfs een etappe laat sneuvelen.

Slecht weer of niet: Vincenzo Nibali maakt van zijn Giro een glorietocht. Op dag acht eindigt hij vierde in de eerste individuele tijdrit van bijna 55 kilometer en neemt hij de leiderstrui over van de Spanjaard Beñat Intxausti. In de achttiende etappe, een klimtijdrit van dik 20 kilometer, rijdt hij zijn concurrenten in de vernieling en wint hij met bijna een minuut voorsprong op zijn eerste achtervolger. Na een noodgedwongen rustdag vanwege de annulatie van de negentiende etappe zet hij de kers op de taart door ook de voorlaatste rit te winnen, op een ondergesneeuwde Tre Cime de Lavaredo. Afsluiten in stijl, zoals dat heet.

Herbekijk de finale van de 20ste etappe van de Giro van 2013, met aankomst op Tre Cime di Lavaredo (Italiaans commentaar).

Op het eindpodium in Brescia telt Nibali 4’43” voorsprong op Rigoberto Uran en 5’52” op Cadel Evans. Na zijn grote doorbraak als ronderenner in de Vuelta van 2010, waar hij na een spannende tweestrijd de maat nam van Ezequiel Mosquera, schrijft Nibali ook de Giro op zijn naam. Achteraf krijgt hij zelfs nog een derde ritzege in de schoot geworpen, nadat Mauro Santambrogio zijn overwinning in etappe 14 kwijtspeelt na een positieve dopingtest.

In 2016 slaagt Nibali een tweede keer toe in ‘zijn’ Giro. De geslepen Siciliaan lijkt lang vrede te moeten nemen met een ereplaats, tot rozetruidrager Steven Kruijswijk zijn fiets twee dagen voor het slot in een sneeuwmuur parkeert en de eindzege op dramatische wijze door zijn vingers ziet glippen. De ‘Haai van Messina’ neemt het cadeau in dank aan en rekent een dag later vakkundig af met Esteban Chaves. Vintage Nibali!

Samenvatting van de tweede Girozege van Vincenzo Nibali in 2016 (Engelstalig commentaar).

Tour de France 2014

Samenvatting van de spectaculaire kasseirit in de Tour van 2014, waarin Vincenzo Nibali de basis legde voor zijn eindzege.

Ronde van Lombardije 2015

Herbekijk de befaamde afdaling van Vincenzo Nibali in de Ronde van Lombardije van 2015.

Milaan-Sanremo 2018

Analyse van de zege van Vincenzo Nibali in Milaan-Sanremo 2018 (Engelstalig commentaar).

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!