Deel dit artikel:

‘De toekomst van het Belgische vrouwenwielrennen oogt mooi’

De schitterende overwinning van Lotte Kopecky in de Strade Bianche wordt unisono bestempeld als een nieuwe mijlpaal voor het Belgische vrouwenwielrennen. Maar minstens even belangrijk is dat dit momentum benut wordt om jonge meisjes warm te maken voor de fiets en nieuw wielertalent te detecteren. Dankzij projecten als ‘Zij Aan Zij’ en ‘Kopvrouwen’ zijn we op de goede weg, benadrukt Flank Glorieux van Cycling Vlaanderen in de Arrivee-podcast: “Er komt een sterke generatie aan waar we binnen enkele jaren hopelijk de vruchten van zullen kunnen plukken.”

Het is een klassieker op wereldkampioenschappen de laatste jaren: keer op keer krijgt bondscoach Sven Vanthourenhout de vraag of er nog vrouwelijk talent op komst is en wanneer de nieuwe Jolien D’hoore, Lotte Kopecky of Sanne Cant zal opstaan. Telkens luidt zijn antwoord dat er heel wat veelbelovende initiatieven lopen, maar dat we nog enkele jaren geduld moeten hebben. In onze Arrivee-podcast speelden we de bal door naar Flank Glorieux van Cycling Vlaanderen, dat met ‘Zij Aan Zij’ (voor 14- tot 18-jarigen) en ‘Kopvrouwen’ (18+) twee felgesmaakte projecten op poten zette om vrouwelijk wielertalent op te sporen en de vrouwelijke vertegenwoordiging onder de competitieve renners te vergroten.

“Ik ben bijzonder trots op die projecten”, glundert Glorieux. “Ze waren broodnodig, want de situatie was dramatisch. Slechts 350 van de zesduizend competitierenners waren vrouwen. Op twee jaar tijd is dat aantal gestegen naar een kleine zeshonderd. Via ‘Zij Aan Zij’ stromen er jaarlijks vijftig nieuwe meisjes in. En voor ‘Kopvrouwen’ hadden we dit jaar maar liefst 150 nieuwe inschrijvingen, dus dat barst zelfs een beetje uit zijn voegen. Dat Jolien D’hoore voortaan mee de kar trekt, is een belangrijke factor. Het is knap om te zien hoezeer haar topsportmentaliteit zich ook manifesteert in haar werk als performance coach bij Cycling Vlaanderen. Ze wil elke dag het onderste uit de kan halen en staat dan ook te springen om de beste rensters onder haar vleugels te nemen en te oriënteren naar het hogere competitieniveau en de bijbehorende clubs. Ik ben ervan overtuigd dat we zo over een succesformule beschikken om op structurele basis nieuw wielertalent te detecteren en op te leiden.”

Nederland als referentie?

De voorlopige balans oogt mooi, maar op kersverse goudklompjes die kunnen doorstoten naar de internationale top is het nog even wachten. Intussen blijft Nederland de referentie. Al moeten we dat volgens Frank Glorieux ook wel wat nuanceren. “Ik heb de voorbije jaren met tal van betrokkenen en federaties gesproken om te achterhalen wat het grote achterliggende systeem van het Nederlandse vrouwenwielrennen is. En de conclusie is telkens dat er geen systeem is. Fietsen zit in het DNA van Nederlandse meisjes en er zijn een drietal grote clubs die als voortrekker fungeren en die jongeren in contact brengen met de wielersport. De weelde in de elitecategorie is groot momenteel, maar ook in Nederland is er sprake van een golfbeweging, want in de jeugdcategorieën is de spoeling een stuk dunner dan enkele jaren geleden. Bij ons zie je de omgekeerde beweging. Door regelmatig Vlaamse of Belgische jeugdkampioenschappen bij te wonen, weet ik uit eerste hand dat er veel progressie gemaakt wordt en dat er een sterke generatie aankomt.”

Sneeuwbaleffect van top- naar onderlaag

Frank Glorieux en medegast Bert De Backer lieten tot slot ook nog even hun licht schijnen op de algemene evolutie van het vrouwenwielrennen. Zijn hogere prijzengelden in wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen een potentiële ‘gamechanger’? “Er wordt weleens beweerd dat enkel de toppers daarvan profiteren en dat de brede onderlaag daar niets aan heeft, maar dat is te kort door de bocht. Het zet een sneeuwbaleffect in gang. Hoe professioneler de toplaag, hoe sneller de onderlaag zal meegroeien. En los daarvan is het uiteraard ook gewoon een erg sterk signaal met het oog op gendergelijkheid in het wielrennen”, vindt Bert De Backer. “Gelijkheid moet inderdaad het streven zijn”, vult Frank Glorieux aan. “Kijk naar het veldrijden, waar de vrouwen de voorbije jaren op alle vlakken een enorme sprong voorwaarts hebben gemaakt. Daar kan het wegwielrennen veel van leren, in de eerste plaats door het vrouwenpeloton te vergroten en verder te professionaliseren. Daar horen op termijn uiteraard ook hogere lonen, dito prijzengelden en meer vrouwen op leidinggevende posities bij, want die evolutie kan enkel slagen als ze gedragen wordt door de vrouwelijke wielercommunity.”

Zin in meer? Luister dan naar de elfde aflevering van de Arrivee-podcast, met Bert De Backer en Frank Glorieux als centrale gasten. Ook de andere afleveringen zijn via de gekende podcastkanalen te (her)beluisteren.