Deel dit artikel:

De smaakmakers van de Giro (1)

Wie zijn dit jaar de blikvangers in het Giropeloton? Wij selecteerden acht toppers om naar uit te kijken. Vandaag een eerste kwartet, dat we in de boeiende eerste week allicht vaak in beeld zullen zien: Mathieu van der Poel, Mark Cavendish, Caleb Ewan en Biniam Girmay.

Mathieu van der Poel

Opvallend nieuws vlak na zijn geslaagde comeback in Milaan-Sanremo: Mathieu van der Poel waagt zich dit jaar aan de dubbel Giro-Tour! En niet om de hoop te vullen! ‘MVDP’ droomt van de ‘maglia rosa’ in de eerste week. Haalbaar? Jazeker, want de finale van de openingsrit lijkt op zijn lijf geschreven. Vanuit het centrum van Visegrad klimt de weg 5,6 kilometer naar de finish aan het koninklijk paleis, aan een stijgingsgraad van circa 5%. Gesneden koek voor Van der Poel en allicht net te zwaar voor de pure sprinters. Mocht het toch niet meteen lukken, dan kan hij daags nadien iets rechtzetten in de glooiende individuele tijdrit van 9,2 kilometer. De aankomst op de Etna is allicht te hoog gegrepen, maar in de daaropvolgende sprint- en heuvelritten liggen wel weer mogelijkheden. Eén ding is zeker: het debuut van ‘Matje’ in de Ronde van Italië zal niet onopgemerkt voorbijgaan!

Mark Cavendish

Een derde Brit om in het oog te houden tijdens de Giro is – uiteraard! – Mark Cavendish. ‘The Manx Missile’ beleeft zijn derde jeugd en blijft maar knallen. Dat hij nog steeds kan scoren op Italiaanse bodem, bewees hij half maart in Milaan-Turijn. Het zou ons dus niet verbazen mocht hij zijn zegetotaal in de Giro – maar liefst vijftien stuks! – verder aandikken. Nu we toch in Britse sferen zijn: hou zeker ook Hugh Carthy in het oog! De rijzige kopman van EF Education-EasyPost kon zijn derde plek in de Vuelta vorig jaar niet bevestigen, maar begon vol goede moed aan het nieuwe seizoen en hoopt een eerste keer te excelleren in de Giro.

Caleb Ewan

Zelden was de eerste grote ronde van het jaar zo belangrijk voor Lotto Soudal. Het seizoensbegin was uitstekend voor de troepen van John Lelangue, maar nadien gooiden pech en ziekte roet in het eten. Vooral het forfait van Caleb Ewan voor Milaan-Sanremo, de Minerva Classic Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem was een fameuze streep door de rekening. Ook in letterlijke zin, want de Lotto-formatie heeft dringend nood aan UCI-punten om haar WorldTour-statuut voor de komende drie jaar veilig te stellen. Alle hoop is dus gevestigd op Caleb Ewan, die opnieuw rust in de gelederen zou kunnen brengen met enkele ritzeges en/of dichte ereplaatsen in de Giro. Met zes sprinterskansen in de eerste twee weken zou dat op papier moeten lukken!

Biniam Girmay

Mathieu van der Poel, Mauri Vansevenant, Maxim Van Gils …: er zijn dit jaar heel wat Girodebutanten om naar uit te kijken. Maar hou zeker ook Biniam Girmay in het oog! Dat de regerende vicewereldkampioen bij de beloften de overstap naar het allerhoogste niveau probleemloos verteerd heeft, is een understatement. Na ritwinst in de Challenge Mallorca, een meer dan verdienstelijke Milaan-Sanremo en een knappe vijfde plaats in de E3 Saxo Bank Classic won het Afrikaanse supertalent zowaar Gent-Wevelgem! In plaats van te debuteren in de Ronde van Vlaanderen laste Girmay een hoogtestage in zijn thuisland Eritrea in om zich optimaal voor te bereiden op de Giro, naar eigen zeggen zijn absolute hoofddoel dit seizoen. De ambitie? Een rit winnen. Met het snedige eindschot dat hij in de benen heeft, moet dat lukken!