Deel dit artikel:

De menukaart van de Ronde

Zaterdag krijg je de kans om één dag voor de profs zelf te schitteren in de Ronde van Vlaanderen. Een degelijke terreinkennis zal je geen windeieren leggen. Verken het parcours!


Meer dan 20.000 wielertoeristen wanen zich zaterdag als een prof. (foto belga)
260km tussen Brugge en en Ninove, dat krijgen de profs zondag op hun bord. Op de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen een dag eerder is er de keuze uit 75, 140 of 250km. MTB’ers kunnen op pad voor 30, 55, 75 en 100km. 

Wie voor de 250km kiest, rijdt voor een groot deel over het officiële Ronde-parcours. Zeg nu zelf, wat is er mooier dan een dag voor de profs de de adrenaline te voelen stromen als het op de Molenberg voor de eerste keer omhoog gaat, om over de kasseien van de Haaghoek te denderen, om in Geraardsbergen de legendarische Muur op te rijden met de meet in zicht…

Na de start in Brugge krijg je de kans om wat in de mood te komen op de golvende aanloopstrook. De Ronde begint pas echt even voorbij Zottegem met de Molenberg en de Wolvenberg. Na deze eerste klimmen volgen de smalle wegen, kasseistroken en beklimmingen elkaar snel op.Na de golvende aanloopstrook volgen de beklimmingen elkaar snel op. (foto belga)
De Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Steenbeekdries vormen het hart van de Ronde. Tijd om te recupereren is er amper, want voor je het weet krijg je de volgende reeks kleppers voor de wielen geschoven: de Taaienberg, Eikenberg, Varent, over de kasseien van de Haaghoek, de Leberg, Berendries en de Valkenberg.

Na Tenbosse volgen de gewone wegen elkaar op. Vooraleer Geraardsbergen binnen te rijden gaat het eerst nog over de Eikenmolen. En dan wacht de legendarische Muur. De voet bereiken is al een hele opgave en dan begint het pas!

Zodra je de kapel hebt bereikt, wacht een gevaarlijke afdaling en rijd je richting de laatste helling: de Bosberg. Wielertoerist of prof, hier moet je je laatste reserves aanspreken om kapot maar voldaan de finish in Meerbeke te halen.

Begint het al te kriebelen? Het aangekondigde heerlijke lenteweer zal je vast dat laatste duwtje in de rug geven om je zaterdag prof voor één dag te wanen.