Deel dit artikel:

De laatste loodjes voor La Marmotte

Zaterdag is het zover: La Marmotte! Afgelopen weekend testten de meeste favorieten nog een laatste keer de benen in La Vaujany, waar Michel Snel en Edith Vanden Brande wonnen, of de GF Internazionale Giordana.

173 km en 4.500 hoogtemeters, dat stond er op de menukaart in La Vaujany. Bij de start in Le Verney was het nog frisjes, maar mede door de inspanningen zouden de temperaturen al snel de hoogte inschieten.

Op de eerste col van de dag, de Alpe du Grand Serre, kwam er nog een kopgroep van 25 man boven, maar op de col d’Ornon was die al uitgedund tot een groep van negen met onder andere onze landgenoten Deurbroeck, Van Damme en Houben en de Nederlanders Snel, Dekker en Gouverneur. De eerste vrouw Edith Vanden Brande kwam daar in een groepje op 8 minuten door, met 1,5 minuut voorsprong op haar voornaamste concurrenten Marjolein Truyers.

Aan de voet van de Alpe d’Huez waren ze nog met vijf toen Michel Snel zijn duivels besloot te ontbinden. Hij vertrok voor een indrukwekkende solo van 70 km en kwam na 5u35 boven op La Vaujany. Bart Deurbroeck klopte op de slotklim de Fransman Frederic Ostian en Bart Van Damme en Kristof Houben finishten al respectievelijk 5de en 9de.

Edith Vanden Brande kwam na 6u02 als eerste dame en 15de algemeen (!) boven. Ze deed daarmee 23 minuten beter dan twee jaar geleden. Marjolein Truyers werd op ruim een half uur tweede.

BERTUOLA WINT EX-PANTANI

In Italië was de GF Internazionale Giordana, voorheen de GF Marco Pantani, een prooi voor Alessandro Bertuola. Hij legde de 175 km en 4.500 hm af in 5u52.