Deel dit artikel:

De laatste loodjes voor de Ronde

Niet alleen bij de profs, maar ook bij de wielertoeristen begint het stilaan te kriebelen voor de Ronde. De hellingen van de E3 Prijs of Gent-Wevelgem zijn dan ook ideaal om de benen nog eens te testen.


Deze Kwaremont staat zowel in de E3 Prijs als in de RVV voor profs én wielertoeristen op het programma. (foto belga)
Wie wil vlammen op de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen kan komend weekend nog eens een laatste keer voluit gaan om vervolgens te taperen richting D-Day. Niet alleen voor de profs, maar ook voor de recreanten is de E3 Prijs Harelbeke een ideale test. Heel wat hellingen van de E3 Prijs komen een week later immers terug op de Ronde.

De eerste 116 kilometer langs Oudenaarde, Zottegem en Geraardsbergen zijn een goede opwarming voor een pittige slotfase richting Harelbeke, waar ook van start wordt gegaan. Het begint allemaal met La Houppe in Flobecq. Vanaf dan volgen de heuvels elkaar in ijltempo op, met de Berg ter Stene, Boigneberg, Eikenberg, Stationsberg en Taaienberg.

Met nog een 50-tal kilometer voor de boeg gaat het via de Kruisberg (Oude Kruiskens) richting Kluisbergen. Daar moeten kort achter elkaar de Kapelberg, Paterberg en Kwaremont bedwongen worden, met als toetje een passage over de Knokteberg.

De Tiegemberg vormt de laatste hindernis van de dag. Nog even opletten geblazen in de gevaarlijke afdaling en dan gaat het richting meet in Harelbeke.

Naast de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen komen er heel wat van deze hellingen terug in de ritten van de Bank van De Post Cycling Tour. Liefhebbers kunnen een dag na de profs overigens het parcours afhaspelen op de E3 Prijs Vlaanderen voor Wielertoeristen.

WAAIEN OVER DE KEMMELBERG

Wie de E3 Prijs niet ziet zitten, kan nog altijd zijn heil zoeken op de hellingen van Gent-Wevelgem. Deze 219 km lange tocht begint in Deinze en trekt in één ruk westwaarts langs Tielt en Diksmuide.

In Veurne aangekomen wordt de blik op het zuidelijker gelegen Poperinge gericht. Op dit stuk van het parcours kan de wind genadeloos hard kan beuken, zo bewijzen de jaarlijks wederkerende waaiers bij de profs.De Kemmelberg staat tweemaal op het programma in Gent-Wevelgem. (foto belga)
Even voorbij Poperinge wachten er twee lussen van elk ongeveer 40 kilometer met telkens acht hellingen. De eerste hindernis is de Scherpenberg. Vervolgens gaat het over de Franse grens over de Mont de Cats, Berthen en Mont Noir. Terug op Belgisch grondgebied vormen de Baneberg en de Rodeberg als het ware het aperitief voor de beklimming van de Monteberg en even later de Kemmelberg.

Bij de profs wordt sinds vorig jaar het risico op valpartijen in de gevaarlijke afdalingen over de kasseien van de Kemmel ingeperkt. Daarom gaat het na de top linksaf om via de smalle Klokhofweg en de Kleine Kemmelberg terug op de Kemmelbergweg uit te komen.