Deel dit artikel:

De knecht van het jaar

Het was voorspeld. Sega di Ala zou voor een slagveld zorgen. De steile slotklim van de zeventiende etappe, wellicht de lastigste aankomst bergop in de Giro. En zo geschiedde. Een onnavolgbare Daniel Martin won op fenomenale wijze de etappe. Het algemeen klassement werd voor de zoveelste keer dooreen geschud. Zowaar vertoonde het pantser van rozetruidrager Egan Bernal ineens scheuren als gevolg van de aanvalslust van een schijnbaar herboren Simon Yates. Gelukkig voor de klassementsleider had hij een uiterst dienstbare ploeggenoot bij zich.

Daniel Felipe Martinez is eigenlijk te goed om te knechten. In de Tour de France van 2020 maakt het grote publiek voor het eerst echt kennis met de dan 24-jarige Colombiaan. Op de steile stroken van de Pas de Peyrol lost hij de Duitsers Maximilian Schachmann en Lennard Kämna. Zijn ritzege in het Centraal Massief is indrukwekkend. Nadat Martinez ook al het Criterium du Dauphiné op zijn naam heeft geschreven, wekt de renner van EF Eductation First belangstelling van andere ploegen. Zijn successen leveren hem een transfer op naar het kapitaalkrachtige Team Ineos.

Goede luxeknechten zijn onbetaalbaar. Behalve bij Ineos. Mannen als Michal Kwiatkowski, Richie Porte en Pavel Sivakov zouden stuk voor stuk het kopmanschap in grote wedstrijden krijgen bij andere ploegen. Binnen de Britse formatie vormen ze tezamen een indrukwekkende rits aan tempobeulen die bergop het peloton aan flarden fietsen. Met zijn transfer naar het voormalige Team Sky wist Martinez wat zijn rol zou worden. Voor ongetwijfeld een mooi jaarsalaris haakt hij zijn wagon aan in de klimtrein die iedere grote ronde naar zijn hand kan zetten.

Wat nou als de knecht zichtbaar sterker is dan de kopman? Dat het weleens misgaat, weten ze binnen de Britse equipe maar al te goed. De ijdele Mikel Landa vergat in zijn Sky-jaren weleens om op Chris Froome te passen. Zelf verlangend naar de Tourzege keek de Bask achterom. Oeps, Chris vergeten… Na een aantal opmerkelijke manoeuvres vertrok Landa met stille trom bij de voorloper van Ineos. Froome zelf was er evengoed niet vies van om te illustreren dat hij beter was dan zijn kopman. Met opzichtig theater wenkte hij aanstaand Tourwinnaar en teamgenoot in 2012 Bradley Wiggins naar zijn wiel te rijden. Zie je wel, Brad? Ik ben beter.

Dat soort fratsen hoeven we van Dani Martinez kennelijk niet te verwachten. Al de hele Giro, waarin Martinez door zijn ijzersterke optreden zelf ook bij de beste tien staat, is hij de steun en toeverlaat van Egan Bernal. Maar waar dat eerst niet opviel door het dominante koersgedrag van de Tourwinnaar van 2019, wordt op de flanken van Sega di Ala de waarde van Martinez pas echt zichtbaar. Terwijl de klassementsleider voor het eerst echt ploetert, is de meesterknecht er als de kippen bij om de helpende hand te bieden. Letterlijk.

Op de steilste stroken van de slotklim, wanneer het melkzuur tot de rand loopt en de hartslag door het dak vliegt, plaatst Martinez zichzelf voor de worstelende Bernal. Een paar keer kijkt hij om, gewoon om even te kijken hoe het gaat met zijn leider. Als hij ziet dat deze echt verlegen zit, volgt een bijzonder moment. Martinez, die duidelijk sterker is dan Bernal, strekt zijn arm, draait zich om, slaakt een kreet van aanmoediging uit en balt zijn vuist. ‘Allez, Egan!’

Beide Colombianen wijken niet meer van elkaars zijde. Martinez beperkt het verlies voor zijn kompaan. Na de memorabele kopbeurt stijgt de renner uit Bogota zelf naar de zevende stek in het klassement. Menig renner zou aan het denken slaan. Wat als ik nu voor mezelf zou mogen rijden?

Geen moment lijkt die gedachte terrein te winnen bij Martinez. In plaats daarvan werkt hij zich uit de naad voor het grotere doel. De gebalde vuist en de opbeurende woorden staan symbool voor de ondersteunende rol van de 25-jarige klimmer. Het moment toont tevens aan hoe mooi loyaliteit in de koers kan zijn.

Ongeacht de afloop van de Giro is Dani Martinez nu al de knecht van het jaar.