Deel dit artikel:

De Kapellekensbaan van Huy

De beruchte Muur van Huy met zijn zeven kapelletjes en chicane met binnenbocht van bijna 25% is bekend van de Waalse Pijl. Maar ook de recreanten moeten erover in de GF Eddy Merckx. Verken de Muur!


De gevreesde chicane van de Muur van Huy, waar zelfs profs het moeilijk krijgen. (foto belga)
Tussen de Place Saint-Denis en de kerk op de top van de Muur van Huy wachten 1.200 zware meters met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 10%. Wie de tel is kwijtgeraakt bij de stadslogo’s op de Muur, kan zich nog altijd oriënteren op de zeven kapelletjes op de flanken van de klim, die de weeën van Maria verbeelden.

Het begin van de klim laat evenwel niets vermoeden over de zwaarte. De eerste 200 meter op de brede Rue du Marché zijn nog spielerei. Daarna gaat het over de Place Saint-Denis rechtsaf de smalle Chemin des Chapelles in en begint de Muur echt.

De eerste 200 meter is het nog even profiteren van stukken van 5 à 6 %, maar daarna gaat het stijgingspercentage niet meer onder de 10 % tot net voor de meet. En wie dacht dat na de dubbele haarspeldbocht halverwege het ergste wel achter de rug was, zal moeten vaststellen dat het venijn in de staart zit.

Na de fameuse chicane, met een binnenbocht van bijna 25 %, volgen immers nog 500 meter met gemiddelden van over de 15 %. Alleen de laatste 100 meter wordt het even terug wat minder steil, maar dan hangt je tong al tussen de wielen.

De Muur is dus spek naar de bek van sterke, explosieve renners. Types die in het heetst van de strijd nog in staat zijn om de nodige portie reserves aan te spreken.

Tijdens de Waalse Pijl rijdt het peloton de Muur van Huy driemaal omhoog. De meet wordt bereikt na de derde klim met 195,5 km en nog zeven andere hellingen achter de kiezen. Wie zelf de benen wil testen op de Muur kan op 19 juni terecht op de nieuwe Gran Fondo Eddy Merckx. In deze cyclosportieve komen ook de Côte de Haut Bois, de Côte de Bohisseau en de Côte de Ben-Ahin uit de Waalse Pijl terug.

Beklim de Muur van Huy vanachter de computer! Bekijk het filmpje op YouTube:

De hellingen van de Waalse Pijl
67 km – Mur de Huy (1ste passage) – 1,3 km tegen 9,3 %
106 km – Côte de Peu d’Eau – 2,7 km tegen gemiddeld 3,9 %
112 km – Côte de Haut-Bois – 1,6 km tegen gemiddeld 4,8 %
137 km – Côte de Groynne – 2,0 km tegen gemiddeld 3,5 %
143 km – Côte de Bohisseau – 1,3 km tegen gemiddeld 7,6 %
146 km – Côte de Bousalle – 1,7 km tegen gemiddeld 4,9 %
157 km – Côte d’Ahin – 2,3 km tegen gemiddeld 6,5 %
168 km – Mur de Huy (2de passage) – 1,3 km tegen gemiddeld 9,3 %
187 km – Côte d’Ereffe – 2,1 km tegen gemiddeld 5,9 %
198 km – Mur de Huy (3de passage) – 1,3 km tegen gemiddeld 9,3 %

Gerelateerde artikels