Deel dit artikel:

De invasie van de grote wielen

Aan de andere kant van de grote plas zijn ze al helemaal overtuigd van het nut van een 'grote' 29er mountainbike. Op het oude continent hinkt de doorbraak iets achterop. Is de 29er een hype of een blijver?


Met een 29er lijk je hindernissen en oneffenheden makkelijker te kunnen nemen. (foto scott)
De typische trendsetters staan echter niet meer alleen: de trendvolgers zijn op de kar gesprongen en dus zie je nu stilaan meer en meer 29ers in de etalage van de lokale fietsenwinkel staan.

Ook de toppers rijden ermee, en dat helpt immers altijd. De marketingafdelingen van de verschillende merken kunnen er enkel blij mee zijn. Maar is een 29er ook echt nuttig voor de gewone toerder?

Een tiental jaren geleden werden de eerste echte 29ers ontwikkeld. Tot dan had je alleen de traditionele mountainbike met wielmaat 26″. Maar er was oorspronkelijk eigenlijk geen speciale technische reden om precies díé wielmaat te kiezen, behalve dat er gewoon geen dikke banden bestonden in andere maten.

De MTB maakte echter een volledige evolutie door. Alles werd geleidelijk gemoderniseerd, uitgezonderd die wielmaat. Totdat iemand bedacht dat grotere wielen gemakkelijker over obstakels zouden rollen…
Lees meer in Cyclo Sprint
Het volledige artikel vindt u deze maand in Cyclo Sprint, die vanaf dinsdag 7 december in de winkel ligt.