Deel dit artikel:

De hellingen van de Amstel Gold Race

Met de Amstel Gold Race gaat de week van de klimklassiekers van start. Niet minder dan 34 hellingen staan er op het programma in Nederlands Limburg. Hier kom je alles te weten over alle klimmetjes.

Nog altijd onderschatten veel kijkers hoe zwaar de Amstel Gold Race in feite is. Ja, de hellingen zijn meestal kort, maar ze zijn vaak steil en het zijn er maar liefst 34. De bekendste is natuurlijk de Cauberg, maar ook de Keutenberg maakte al naam en faam door zijn hellingsgraad. Het parcours is quasi gelijk aan dat van vorig jaar. Opnieuw ligt de finish 1,8 kilometer voorbij de top van de Cauberg.

Het parcours flirt met de Duitse en de Belgische grens en de dertiende helling ligt zelfs in het Belgische Gemmenich. Maar de koers zal pas echt openbreken ter hoogte van de Kruisberg en Eyserbosweg. Dan is het enkel wachten tot de finale sprint op de Cauberg om te weten te komen wie Philippe Gilbert opvolgt als winnaar.

Typisch voor de Nederlandse klimregio zijn de verschillende benamingen voor een en dezelfde berg. Als je hieronder klikt op een helling, kun je dus een andere naam te zien krijgen, terwijl het wel degelijk om dezelfde klim gaat. Je vindt telkens een kaartje, het profiel, de info en het Strava-segment van de helling in kwestie. Wil je zelf deze prachtige regio verkennen? Dat kan, want er zijn permanent drie routes uitgepijld die vertrekken aan de Cauberg.

Hellingen van de Amstel Gold Race

1 Slingerberg
2 Adsteeg
3 Lange Raarberg
4 Bergseweg
5 Sibbergrubbe
6 Cauberg
7 Geulhemmerberg
8 Wolfsberg
9 Loorberg
10 Schweiberg
11 Camerig
12 Drielandenpunt
13 Gemmenicherweg
14 Vijlenerbos
15 Eperheide
16 Gulperberg
17 Plettenberg
18 Eyserweg
19 Huls
20 Vrakelberg
21 Sibbergrubbe (2e x)
22 Cauberg (2e x)
23 Geulhemmerberg (2e x)
24 Bemelerberg
25 Loorberg (2e x)
26 Gulperberg (2e x)
27 Kruisberg
28 Eyserbosweg
29 Fromberg
30 Keutenberg
31 Cauberg (3e x)
32 Geulhemmerberg (3e x)
33 Bemelerberg (2e x)
34 Cauberg (4e x)

In het aprilnummer van cycling.be magazine – nu in de winkel! – lees je nog veel meer over de voorjaarsklassiekers.