Deel dit artikel:

De Cauberg voorgekauwd

Zondag doet het peloton opnieuw de Zuid-Limburgse heuveltjes aan. Ook bij de wielertoeristen is de Amstel Gold Race enorm populair. Verken het parcours en rij de Cauberg omhoog met de plaatselijke postbode!






Politici moeten beslissen of de AGR-wegwijzers voor wielertoeristen teruggeplaatst worden. (foto miel vanstreels)
Wie de Amstel Gold Race zelf wil gaan verkennen, kan net als bij de Ronde van Vlaanderen de dag voor de profs de toerversie rijden. Wie nog niet ingeschreven heeft, is er echter aan voor de moeite. De 12.000 startbewijzen waren immers in een half uur tijd de deur uit.

Vorig jaar werd de 80 km lange finale volledig bewegwijzerd, zodat ook wielertoeristen 365 dagen per jaar hun eigen Amstel Gold Race konden rijden. De bordjes zijn ondertussen echter weer verwijderd omdat de vergunning ontbrak.

Politici moeten beslissen of de bewegwijzering nog terugkomt. De provincie Limburg is alvast voorstander. Tegenstanders zien het aantal toerfietsers in het Limburgse heuvelland echter niet graag toenemen. Het zijn nu de gemeenten die moeten beslissen over een definitieve vergunning.

31 KUITENBIJTERS

De Amstel Gold Race, dat is 257,8 km lang zenuwachtig gewriemel tussen de markt van Maastricht en de top van de Cauberg. Daartussen is het draaien, keren én afzien geblazen op de 31 korte maar krachtige Zuid-Limburgse hellingen.







De Cauberg is niet loodzwaar, maar hij is wel driemaal opgenomen in het parcours. (foto belga)
De Cauberg wordt driemaal aangedaan, de Sibbergrubbe, Wolfsberg, Loorberg en Gulperberg komen twee keer in het stuk voor. Van de overige korte maar steile klimmetjes zijn de Eyserbosweg en de Keutenberg, op respectievelijk 20 en 10 km van de meet, de bekendste.

De Eyserbosweg (gemiddeld 8,1% over 1.100 meter) lijkt in de aanloop goed te doen, maar de steile stukken met pieken tot 17% zullen je toch van mening doen veranderen. De Keutenberg wordt niet voor niets ook wel de Kuitenberg genoemd, want al direct na het nemen van de binnenbocht na 100 meter lijken je kuiten immers te ontploffen op een stuk met een stijgingspercentage van meer dan 20%. Een halve kilometer lang is het hangen en wurgen, daarna is het ergste achter de rug. 

Als toetje wordt dus de Cauberg voor de derde keer omhoog gereden. Het gemiddelde stijgingspercentage van 5,6% over 1,2 km en de niet zo steile beginmeters over een soepel wegdek geven een vertekend beeld. Het venijn zit hem in het middengedeelte van de klim. Na het steilste stuk van 11% en een flauwe bocht naar links lijkt het alsof je bijna boven bent, maar schijn bedriegt.

POSTBODE KLOPT BOOGERD

In de aanloop naar de Amstel God Race van vorig jaar ging de Nederlandse omroep NOS op zoek naar de snelste man op de Cauberg. Het bleek niet Michael Boogerd te zijn, maar wel … de plaatselijke postbode. Bekijk het filmpje en rij de Cauberg zelf omhoog!













De hellingen van de Amstel Gold Race
1. Maasberg
2. Adsteeg
3. Lange Raarberg
4. Bergseweg
5. Sibbergrubbe
6. Cauberg
7. Wolfsberg
8. Loorberg
9. Schweibergerweg
10. Camerig
11. Drielandenpunt
12. Gemmenich
13. Vijlenerbos
14. Eperheide
15. Gulperberg
16. van Plettenbergweg
17. Eyserbosweg
18. Huls
19. Vrakelberg
20. Sibbergrubbe (2de maal)
21. Cauberg (2de maal)
22. Geulhemmerweg
23. Bemelerberg
24. Wolfsberg (2de maal)
25. Loorberg (2de maal)
26. Gulperberg (2de maal)
27. Kruisberg
28. Eyserbosweg
29. Fromberg
30. Keutenberg
31. Cauberg (3de maal)