Deel dit artikel:

Column: Karl Vannieuwkerke

Karl Vannieuwkerke (52) is incontournable als je het hebt over het wielrennen in ons land. Goed nieuws: voortaan is hij ook columnist voor Poggio.

Hoe komen jullie zo snel aan de informatie vanuit het hart van het gebeuren tijdens een koers? Het is een veelgestelde vraag aan commentatoren. Het antwoord is simpel: Radio Tour. Die voorziet ons onafgebroken van informatie tijdens wielerwedstrijden. En vreemd genoeg: ook in de klassiekers, de Giro of de Vuelta wordt over ‘Radio Tour’ gesproken. De inburgering van een begrip haalt het vaak van de logica van een naam.

De frequentie van de wedstrijdradio is goud voor ploegleiders, verzorgers en commentatoren. Via een intern door de wielerbond geïnstalleerd communicatiesysteem braakt Radio Tour van start tot aankomst waardevolle nieuwsberichten. Het is dé houvast voor wie in de koers moet interveniëren of erover moet berichten. Als de vertrouwde warme stem van Marc Bollen vanuit de jurywagen weerklinkt, daalt op een commentaartribune het gevoel van rust neer.

“De leiders legden in het eerste uur van de wedstrijd 47 kilometer en 800 meter af”, “Team Jumbo-Visma: lekke band Wout van Aert, achterwiel”, “Jayco AlUla: het is genoeg geweest!” … De lava aan informatie stroomde ook tijdens Luik-Bastenaken-Luik richting ontvangers. We wilden rond 12u40 net nog een hap van het door RTBF aangeleverde broodje nemen toen de stem van Radio Tour zich verhief: “Chute dans le peloton! Team EF et team UAE. Chute de Mikkel Honoré et de Tadej Pogacar. Kilomètre 83,5.”

We stopten met eten. De intonatie van de melding verklapte de ernst van de situatie. Toen Radio Tour berichtte dat de drie renners van UAE Team Emirates die de superkopman opwachtten zich uit de voeten maakten om hun plaats in het peloton terug in te nemen, wisten we dat het niet goed zou komen. Niet veel later op diezelfde Radio Tour: “Abandon de Tadej Pogacar”. Een emmer ijs werd uitgegoten over de hoofden van de commentatoren aan de Quai des Ardennes. Het leek alsof we naar de finale van de Champions League tussen Real Madrid en Liverpool waren afgezakt en dat een van de ploegen na de opwarming noodgedwongen moest beslissen om niet te spelen.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels