Deel dit artikel:

Carrière Colbrelli ten eind?

Met het inplanten van een defibrillator bij Sonny Colbrelli na zijn hartstilstand in Catalonië zou de Italiaan niet meer mogen deelnemen aan Italiaanse wielerwedstrijden. De Italiaanse wet verbiedt namelijk deelname van atleten met defibrillator aan sportwedstrijden sinds 2017.

Competitie binnen Italië zou dus voor de Europees kampioen nu uitgesloten zijn. Vraag is of ook de UCI Colbrelli zal weren uit wedstrijden buiten Italië. De richtlijnen van de European Society of Cardiology wijzen alvast in die richting omdat sporters met een defibrillator zich moeten onthouden van sport met een risico op botsing.

De Italiaanse wielrenner kreeg op 21 maart 2022 aan de meet van de openingsrit van de Ronde van Catalonië een hartstilstand. Hoewel hij vrij snel terug bijkwam, werd na verdere onderzoeken beslist om een levensreddende defibrillator in te planten.

Het verhaal van de Europees kampioen doet denken aan dat van voetballer Christian Eriksen (hartaanval op recent EK) en volleyballer Kristof Hoho (hartstilstand op training) die na inplanting van een defibrillator ook andere oorden moesten opzoeken. Eriksen is momenteel nog aan de slag in de Engelse Premier League; Hoho speelde na het voorval in 2009 nog een aantal jaar volleybal in België.