Deel dit artikel:

Canyon wint patentstrijd van Cervélo

Het European Patent Office (EPO) heeft tijdens een zitting in Den Haag het patent van Canyons Maximus zitbuis gevalideerd. De Cervélo frames R3, R3SL en RS zijn daarmee in overtreding.


De Maximus Seattube. (foto canyon)
Cervélo is in overtreding met het patent in 10 Europese landen, de VS en China en de patenten in Nieuw-Zeeland en Canada zijn hangende. Volgens Michael Kaiser, hoofd R&D bij Canyon, onderzoekt zijn bedrijf momenteel of het verdere stappen kan nemen.  

Over de Maximus zitbuis zegt hij het volgende: “We hebben deze constructie voor het eerst gebruikt in ons CF frame met F10 technologie. Het is een unieke constructie, die 20 procent stijver is.”

Cervélo presenteerde tijdens de zitting frames die moesten aantonen dat de constructie al voor het aanvragen van het patent in gebruik was, onder andere van Klein en Gazelle. Dat is deels gehonoreerd door het EPO.

De gevolgen voor de consument zullen in ieder geval minimaal zijn. “Er zijn immers geen privépersonen de dupe”, luidt het bij Cervélo. Het Nederlands-Canadees bedrijf verwacht dat het patent van Canyon in de toekomst hoe dan ook geen stand zal houden.