Deel dit artikel:

Canada en Franse Alpen zijn nieuwe WK-locaties

Het wereldkampioenschap in Wollongong mag dan wel volop aan de gang zijn, toch vergaderde de UCI in Australië al over de toekenningen van de volgende edities. Met opeenvolgend Glasgow, Zurich en als eerste Afrikaanse land ooit, Rwanda waren de locaties van de komende 3 WK's al bekend. Hier een overzicht van wat er in Australië is besloten.

WK 2026: Montreal, Canada

52 jaar nadat Eddy Merckx de regenboogtrui won op Mont Royal, strijkt het wereldkampioenschap weer neer in Montreal, het eerste WK dat plaatsvond buiten Europa. De vorige keer dat Canada die eer werd toegewezen was in 2003. Toen verraste de Spanjaard Astarloa in de straten van Hamilton Van Petegem, die toen derde werd.

De strijd zal plaatsvinden van 20 tot 27 september 2026. Opvallend: dat is maar een week na de Grote Prijs van Quebec en Montreal, van een generale repetitie gesproken. De organisatoren van beide GP’s zullen samenwerken met Cycling Canada om er een geslaagd wereldkampioenschap van te maken. Het WK zal dan ook in het teken staan van de Olympische Zomerspelen van Montreal, die op dat moment 50 jaar geleden werden gehouden.

WK 2027: Haut-Savoie, Frankrijk

Voor het kampioenschap in 2027 verzamelen de renners in de Fanse regio Haut-Savoie. Een unieke kans voor de lichtgewichten om een keer wereldkampioen te worden, want de Franse Alpen zijn deze keer het decor. De regio stond al een paar keer in voor de organisatie, toch zullen vooral de Fransen met plezier terugdenken aan het WK van 1980. Bernard Hinault was toen na 268 km sneller dan de Italiaan Baronchelli, Roger De Vlaeminck werd zevende.

In 2027 wil de UCI een ‘Super-WK’ organiseren. Een WK waar er zowel voor de wereldtitel wordt gereden in de klassieke weg- en tijdritten, maar ook in disciplines als mountainbike, baanwielrennen en BMX. Het komende WK in Glasgow, wordt ook zo’n ‘Super-WK’.

België diende geen verzoek in. De bedoeling is om 10 jaar na het succesvolle WK in Brugge en Leuven opnieuw een kampioenschap te organiseren. In het wegwielrennen wel te verstaan, want voor para-cycling is het maar wachten tot de zomer van 2025, met Ronse als gaststad.

Overzicht komende WK’s:
2023: Glasgow, Schotland (Super-WK)
2024: Zürich, Zwitserland
2025: Kigali, Rwanda
2026: Montreal, Canada
2027: Haute-Savoie, Frankrijk (Super-WK)