Deel dit artikel:

Campagnolo komt met elektronisch schakelen

Het kon natuurlijk niet uitblijven: een elektronische groep van Campagnolo. Shimano zet al twee jaar de toon met zijn Di2-groep, maar in 2011 schakelt er ook een professioneel team elektronisch op Campagnolo.


Campagnolo komt met elektronisch schakelen.
Het Spaanse Movistar team is de eerste en enige profploeg die in 2011 met Campagnolo’s nieuwe elektronische schakelsysteem zal rijden (op de foto op een Pinarello gemonteerd). Het Italiaanse bedrijf testte jaren geleden al vroege versies van elektronische shifters en derailleurs en behaalde er ook al sportieve successen mee. Toch koos de onderdelenmaker voor geleidelijke verdere ontwikkeling. Het resultaat daarvan gaat in 2011 dus voor het eerst te zien zijn in profkoersen

Het systeem heeft veel weg van Di2, met dunne stroomkabeltjes in plaats van schakelkabels en een buitenboordbatterij onder de bidonhouder. Maar in plaats van schakelknoppen (Di2) zitten er gekromde hendels aan de binnenzijde van de shifters, in zekere zin vergelijkbaar met de configuratie van mechanische Campa-shifters.

Wat wél anders is – zoals te verwachten – zijn de 11 versnellingen die Campagnolo al bood en ook handhaaft bij de elektronische versie. Shimano doet het met 10. Voorlopig toch nog, want over een tijdje komt Campagnolo wellicht weer ‘voor’ te liggen. En moeten ze in Japan weer huiswerk gaan maken.