Deel dit artikel:

Campagnolo biedt meerwaarde met eigen app

My Campy is een door Campagnolo zelf ontwikkelde app en webpagina waarbij elke fietser kan bijhouden hoeveel kilometer hij met welke onderdelen heeft gefietst. Dat is vooral handig om nauwkeurig bij te houden wanneer je bijvoorbeeld je ketting, cassette of lagers moet vervangen.

De meest diepgaande ervaring is voorbehouden voor gebruikers van de elektronische Campagnolo EPS-groepen. Versie 3 van Campagnolo EPS heeft namelijk een ingebouwde ANT+– en Bluetooth-antenne, die onder andere toelaat om te communiceren met de My Campy-app. De communicatie gebeurt in twee richtingen en laat toe om de batterijstatus te bekijken, maar ook om na te gaan welke versnellingscombinatie je waar op je route hebt gebruikt en hoeveel keer je hebt geschakeld.

Wat ook handig is: je kunt je Garmin 520 of 1000 verbinden met de EPS – de communicatie gebeurt dan natuurlijk maar in één richting – en na de rit je gegevens uploaden naar de My Campy-app. Op die manier zie je tijdens het fietsen in welke versnelling je rijdt en moet je niet meer naar beneden te kijken om te checken waar je ketting ligt.

In de app, of op de webpagina, geef je dan je fiets(en) in bij het onderdeel ‘My Garage’ en link je er de bijbehorende onderdelen aan. Op die manier hou je dan bij hoeveel kilometer je met welke onderdelen hebt gereden en kun je bijvoorbeeld herinneringen krijgen wanneer iets moet worden vervangen. Voor je rit klik je op de fiets die je zult gebruiken en je kunt aan de slag.

KIES JE SCHAKELSTIJL

Met de app kun je trouwens je EPS-groep personaliseren. Je kunt kiezen uit drie stijlen – Race, Sport en Comfort – waarbij je kiest om sneller of vloeiender te schakelen. Maar je kunt ook je eigen Custom-stijl samenstellen. Zo is er bijvoorbeeld de functie ‘Shift Assist’, die bij het overgaan tussen het kleine en grote blad vooraan meteen ook (naar keuze) één, twee of drie tandjes bijschakelt, zodat je cadans en kracht gelijk blijft. Wie liever minder bemoeienissen van het systeem heeft, kan dat natuurlijk ook allemaal uitgeschakeld houden.

De data die je na de rit verzameld hebt, kan interessant zijn voor coaches, maar kan ook de gebruiker zelf doen beslissen om toch maar voor een andere tandwielcombinatie te kiezen (als je altijd met een schuine ketting rijdt, bv.). Bij de analyse na de rit kun je bijvoorbeeld alle locaties laten oplichten waar je met een bepaalde versnellingscombinatie reed.

En het leukste van allemaal: het is een gratis app, die ook handig is voor andere groepen, zelfs die van de concurrentie. Uiteraard heeft Campa die ontwikkeld om het gemeenschapsgevoel te versterken, maar evenzeer om de huidige gebruikers van EPS een meerwaarde te bieden: je kunt dankzij de app bijvoorbeeld een bewustere materiaalkeuze maken.

BINNENKORT BESCHIKBAAR

De nieuwe app zou zeer binnenkort beschikbaar moeten zijn voor zowel Android als iOS. Wij konden de Android-versie testen en waren snel weg met de verschillende functies. Op de rechtershifter is een knop die je EPS-systeem zichtbaar maakt voor de app, je verbindt de twee met elkaar en je bent vertrokken.