Deel dit artikel:

Campagnolo Athena maakt comeback

Grinta! spotte op de in Antwerpen voorgestelde EMX-3 van Eddy Merckx Cycles wel iets heel bijzonders: een nieuwe 11-speed Campagnolo-onderdelengroep onder de benaming 'Athena'.


De EMX-3. (foto grinta!)
De Ergopower rem/schakelgrepen hebben dezelfde vorm als de 11-speed exemplaren van de jongste generatie en vallen op door de carbon 1K afwerkingslaag van de remgreep. Het schakellipje en schakelknopje op de rem/schakel unit zijn van kunststof gemaakt.

Voor de rest zit er aan de 11-speed groep niks van carbon dus vonden we op de EMX-3 een aluminium Ultra Torque crankstel, skeleton remmen en volledige aluminium voor en achterderailleurs, deze laatste wel met de kenmerkende ‘opengewerkte’ derailleurwieltjes.

De Athena-onderdelen waren lange tijd populair bij toerfietsers omwille van de zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Door de herintroductie van de Athena-spullen belooft het de komende jaren een pittige strijd te worden in het middensegment want nadat Shimano eind 2008 de vernieuwde Dura Ace voorstelde, kan je er donder op zeggen dat de Japanners eind 2009 met een nieuwe Ultegra en in 2010 met een nieuwe 105 komen. SRAM pakte voor 2009 ook al de Rival spullen onder handen zodat de prijsbewuste racefietser meer dan ooit mogelijkheden heeft om hoogwaardige spullen aan te kopen. (BDS)