Deel dit artikel:

BV’s stuwen 2000 Vlamingen de Ventoux op

Op 19 juni beklimmen opnieuw tweeduizend beginnende fietsers de Mont Ventoux in het kader van Ventourist/Ventousiast. Ook onder andere Saartje Vandendriessche en Stan Van Samang zijn van de partij.


De uitdaging om de Ventoux te beklimmen primeert bij de deelnemers. (foto belga)
De fietstrip is de apotheose van een beweegcampagne die Sporta organiseert. Peter van het initiatief is Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters. “Dit initiatief dat mensen op een laagdrempelige manier aan het sporten wil krijgen, verdient alle lof”, aldus Muyters.

Op 19 juni wagen tweeduizend wielerpelgrims zich aan een klim van de Reus van de Provence. Het dak van de heroïsche col, beroemd voor zijn maanlandschap, ligt op 1912 meter hoogte.

VERSCHILLENDE DRIJFVEREN

De eindtijd bij de beklimming speelt geen rol. Drijfveren om aan Ventourist/Ventousiast deel te nemen, verschillen van individu tot individu. Een bevraging leert dat de uitdaging om de mythische berg te beklimmen primeert, gevolgd door de stimulans om regelmatig te fietsen en het voornemen om met vele lotgenoten te fietsen.

Toch krijgt ook de gezondheid van de deelnemers een fameuze boost. Deelnemers gooien gemiddeld drie kg overbodig lichaamsvet per persoon overboord. Gemiddeld slaagt het peloton er zelfs in haar Body Mass Index binnen de aanvaardbare marge van 25 te brengen.

Uit de resultaten van een Sporta-enquête blijkt het voornamelijk te gaan om mannen van rond de veertig, hogergediplomeerd en met een iets te hoge BMI die hij in de aanloop naar het Ventoux-evenement binnen de aanvaardbare marge weet te brengen.

De gemiddelde leeftijd bedraagt 44 jaar. De Nestor van het mannengild is 78 jaar. Bij de vrouwen telt het ouderdomsdeken 70 lentes. Antwerpen is als provincie het talrijkst vertegenwoordigd, gevolgd door Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. 

MAATSCHAPPELIJKE BETEKENIS 

De erkenning van Ventourist/Ventousiast in het sport-voor-allen beleid van de Vlaamse overheid draagt aanzienlijk bij tot de maatschappelijke betekenis van de recreatieve fietssport. Daarnaast steunt Sporta een aantal speciale doelgroepen die op de flanken van de Mont Ventoux hun droom realiseren, namelijk To Walk Again, Theater Stap en UZ Leuven.