Deel dit artikel:

Buit is binnen voor Steurs en Fojtik

Onze landgenote Karen Steurs en de Tsjech Ondrej Fojtik zijn de winnaars van de voorlaatste rit van de Crocodile Trophy en hoeven in de slotrit enkel maar te finishen om de eindzege op zak te steken.


Karen Steurs. (foto Crocodile Trophy)
De 9de en voorlaatste rit was 128 km lang en ging van Cooktown naar Ayton. Een loodzware opdracht: er moesten 1900 hoogtemeters overwonnen worden via bijzonder steile beklimmingen, er waren supertechnische afdalingen en zelfs passages door door krokodillen bevolkte rivieren.

Karen Steurs draaide er haar hand niet voor om. Onze landgenote, in de winning mood en in het algemene klassement al een kwartier voor op haar concurrente Joanne Bennett, gaf er nog eens een lap op. Ze won de rit met bijna 20 minuten voorsprong op de Australische.

Donderdag, in de korte (48 km) slotrit naar Cape Tribulation, wordt er niet meer gechronometreerd. Dat wil zeggen dat het klassement van donderdag de eindstand is. De rit vrijdag uitrijden is de enige opdracht voor Steurs. Een opdracht die ze met plezier zal uitvoeren. “Het is goed geweest. De laatste keer afzien. Zes jaar heb ik gefietst, maar nu is het genoeg geweest. Ik stop.” Stoppen op een hoogtepunt heet dat.

Bij de mannen verstevigde Ondrej Fojtik zijn leidersplaats. De Tsjech zat in nauwe schoentjes toen zijn grootste rivaal, zijn landgenoot Martin Horak, ten aanval trok, maar met de hulp van twee andere Tsjechen (Ivan Rybarik en Tomas Trunschka) kwam Fojtik terug.

Het was erop en erover, want Fojtik won de rit uiteindelijk met 2’24” voorsprong op Trunschka, Horak en de Australiër Craig Gordon. Nicolas Vermeulen werd op een dik kwartier vijfde en verspeelt zijn vierde plaats in het klassement aan Gordon.

Fojtik, die in 2004 en 2007 tweede werd in de Crocodile Trophy, leidt met 7’35” op Horak en 10’20” op Trunschka. Gordon volgt op ruim 25 minuten, Vermeulen op 32 minuten.