Deel dit artikel:

Brian Holm parkeert definitief de volgwagen

Brian Holm zegt na 23 jaar vaarwel aan het ploegleiderschap. Na passages bij onder andere HTC-Highroad en bij de Deense nationale ploeg zat hij de laatste 10 jaar in de volgwagen van Quick Step.

Het alfamannetje

Brian Holm kwam 10 jaar geleden terecht bij de troepen van Patrick Lefevere en daar heeft hij een grotere indruk nagelaten dan hij zelf zal toegeven. Zo stond hij in voor de naamsverandering die de ploeg ondanks alle sponsorwissels steeds heeft behouden: The Wolfpack. Wat begon als een grap werd uiteindelijk een echte merknaam. Initieel refereert de naam naar een buurtbende uit zijn geboortestreek in Kopenhagen. Een bende waarvan vele mensen, waaronder de stoere Deen, schrik hadden. In zijn beginperiode werd het eerder gebruikt als een guitigheid die hij onder zijn e-mails zette. Maar hoe langer, hoe meer begonnen de renners het op te pikken, zij waren The Wolfpack. Zij tegen de wereld. Het kwam pas naar buiten toen Bob Jungels in de Giro, jaren later, The Wolfpack op zijn helm had laten zetten. Sindsdien is de term, maar vooral het idee erachter, een integraal onderdeel geworden van de koersfilosofie en branding van het team. Zelf mocht hij Philippe Gilbert het alfamannetje van de roedel vinden, Brian Holm is dan toch de geestelijke vader van The Wolfpack.

Een familiale ploeg met de grootste renners

Brian Holm kwam in de staf van Quick Step terecht na een gesprek met Wilfried Peeters in de Tour van 2011. Hij had altijd al een voorliefde voor Belgische ploegen met dank aan kalibers als Freddy Maertens en Walter Godefroot, die hij kende van zijn periode bij Team Telekom. “Het typerende aan dit team is het familiale gevoel dat je hier hebt. Dat kan je ook zien aan hoe lang ploegleiders hier blijven. Het feit dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt in dit team, geeft mij een enorm leuk gevoel. Ik weet dat ik enorm veel geluk heb gehad om met de beste rijders van het peloton te werken. Namen als Michael Kwiatkowski, Julian Allaphilippe, Tony Martin en misschien wel de grootste kampioen, Philippe Gilbert. Daarnaast waren er ook nog Julien Vermote, Stijn Vandenbergh, Nikolas Maes, Kevin De Weert,…”, aldus de Deen in zijn afscheidsvideo van de ploeg.

Brian Holm kwam voor de grootste uitdaging van zijn leven te staan in 2004. Hij werd geconfronteerd met darmkanker. Die verschrikkelijke periode heeft hem in zijn job als ploegleider een belangrijke les geleerd. Niets zou hem nog stress bezorgen. Als hij een slechte dag had, kon hij die altijd terugkoppelen naar die verschrikkelijke periode uit 2004. Opeens lijkt die dag dan niet meer zo slecht. Het is goed om ook van je vijanden te leren.

Brian Holm werd geïnterviewd na zijn favoriete moment: de waaierrit in de Tour van 2013.

Bryant en Shaq, zeg maar Brian en Mark

Brian Holm kwam in contact met Mark Cavendish in 2006, toen die nog stagiair was bij T-Mobile. Daarna zijn ze elkaar gevolgd tot bij Team Columbia en HTC. In 2013 vonden ze mekaar opnieuw terug bij Quick Step, deel 1. Nu hebben ze Quick Step, deel 2 afgewerkt, dat tevens voor hen beiden het laatste wordt. Het was ook Holm die ervoor zorgde, en Lefevere tipte, om de Britse sprinter bij de ploeg te halen. Tot twee keer toe. “Cav is het perfecte voorbeeld voor andere sportfiguren in de wereld, dat als het hoofd goed staat, er veel kan gebeuren. En omgekeerd ook.” Cavendish won vorig jaar in de Tour de France 4 ritten en de groene trui. Voor Holms mooiste moment moeten we terug naar de Tour de France van 2013. In de de rit van Saint-Amand naar Montrond begonnen de troepen van Omega Pharma-Quick Step en Belkin al vroeg aan de boom te schudden, wat resulteerde in waaiers. Toppers als Valverde en Froome verloren tijd en Cavendish rondde het uitstekende voorbereidende werk af door Sagan te kloppen in de sprint. Ook de alledaagse momenten zal hij missen. Zoals het nerveuze moment voor de start als hij met de renners praat. Daar heerst altijd een sfeer vol spanning. Een sfeer waar soldaten naar de oorlog moeten. Het dieptepunt van de ploegleider situeert zich ook in de Ronde van Frankrijk, editie 2012. Toen won Quick Step geen enkele rit. In de openingsproloog was wereldkampioen tijdrijden Tony Martin misschien wel op weg naar ritwinst en de leiderstrui, maar kreeg finaal te maken met een lekke band. Cancellara won de rit en het geel. Martin stapte uiteindelijk uit de Tour.

Nieuw hoofdstuk

Brian Holm komt nu in een nieuwe hoofdstuk in zijn leven. Gelukkig kreeg hij de laatste jaren van Lefevere al de kans om zich hierop al wat voor te bereiden. Zo is hij analist bij Eurosport en is hij gemeenteraadslid in Frederiksberg. “Toch zal ik het ongelofelijk hard missen. Mijn beste dagen waren de dagen in de volgauto.” Desalniettemin zal hij aan andere dingen denken bij zijn laatste koers. “Wanneer ik bij Quick Step-Alpha Vinyl zal vertrekken, zal ik aan mijn laatste wedstrijd in de Ronde van Luxemburg denken. Ik stapte in onze teambus en zag een magere, naakte 1m98 grote “El Tractor”, Tim Declercq. Het enige kledingstuk dat hij aanhad, waren zijn zwarte Castelli-handschoenen. Tim keek me aan en vroeg: Waarom draag je een witte spijkerbroek?”, aldus de Deen op Twitter. Holm stond dan ook bekend voor zijn grappige, eigenzinnige tweets. Hier een bloemlezing:

De ploeg maakte deze hommage voor zijn ploegleider.