Deel dit artikel:

Blijven trappen in het najaar

Met het vallen van de bladeren verdwijnt vaak ook de goesting om de fiets nog langer van stal te halen. Nood aan enkele tips om het naseizoen door te komen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

WE ZULLEN DOORGAANDe dikke banden van de MTB mogen weer worden opgepompt. (foto Lotto Cycling Tour)
Heel wat fietsfanaten laten zich niet afschrikken door de regen, kou of modder. En terecht, want ook de herfstperiode heeft zijn charmes. Er staan nog heel wat mooie herfsttochten en sluitingsritten op het programma.Misschien heb je wel grote plannen voor volgend jaar? Alpro Soya biedt zowel geoefende als beginnende fietsers gepersonaliseerde schema’s en voedingstips om op te bouwen naar 50, 75, 100, 150 of 250 km op een vlak of heuvelachtig parcours. Ook voor de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen vind je schema’s terug.

Voor velen is de herfst het moment om de koersfiets in te ruilen voor de MTB. Ook de bikers komen aan hun trekken met trainingsschema’s voor 40, 60 of 100 km en een complete eventkalender.

KLEDIJ

Wie het soms gure herfstweer trotseert, kan er maar beter op gekleed zijn. De meeste kledingfabrikanten hebben een ruim aanbod om in alle weersomstandigheden comfortabel buiten te fietsen. Vooral in het tussenseizoen komen de arm- en beenstukken goed van pas, alvorens over te schakelen op een lange broek en vest.


VEILIGHEIDHet circuit van Zolder is sinds eind september verlicht voor fietsers. (foto Jacques Letihon)
Nu het vroeg donker wordt, voorzie je je fiets best van een goede verlichting. Niet alleen een kwestie van beter zien, maar zeker ook van beter gezien te worden.

Je kan een LED-verlichting op je stuur en onder je zadel monteren, maar tegenwoordig bestaan er ook hoofdlampjes die je perfect op je helm kan aanbrengen.

Op het Circuit Zolder heb je echter geen verlichting nodig, want sinds eind september is het volledige parcours verlicht voor de fietsers. Het circuit is dagelijks vanaf 18.15 uur toegankelijk voor (recreatieve) fietsers en skeelers.
INDOOR

Als het echt geen weer is om een hond door te jagen, kan je natuurlijk nog altijd indoor de nodige kilometers afmalen. Als baanwielrennen op een piste je niet veel zegt, kan je thuis verder trainen op een rollensysteem. De tijd dat je lijf en leden moest wagen op echte rollen ligt alweer even achter ons. Tegenwoordig kan je je fietstrainer zelfs op de computer aansluiten en virtuele parcoursen rijden.
Dé trend in de fitnesszalen is tegenwoordig spinning, oftewel in groep fietsen op muziek. Het is vooral een conditietraining gebaseerd op weerstand en tempowisselingen.
RUST

Na een zwaar seizoen is het verstandig om even een effectieve rustperiode in te lassen. Bouw geleidelijk af, maar vermijd daarna helemaal niks te doen. Het kan geen kwaad om enkele kilootjes (tot 3 kg) bij te komen, maar vermijd te grote gewichtsschommelingen. Wat meer lichaamsvet werkt zelfs ziektewerend.

Maak wat meer tijd voor familie en vrienden en doe die dingen waarvoor je eerder geen tijd had. Breng je fiets binnen voor een grondige onderhoudsbeurt of ga zelf aan de slag. Wie weet kan je nog wat inspiratie opdoen op een of andere fietsbeurs.


VARIATIEWaarom niet eens een andere sport – zoals lopen – proberen? (foto Nadia Verhoft)
Het feit dat je misschien even uitgekeken bent op je stalen ros, betekent niet dat je helemaal stil moet zitten. Waarom niet eens een andere sport proberen?

Wat dacht je van lopen, wandelen, fitness of zwemmen? Op de website van Alpro Soya vindt iedereen – beginner of ervaren rot – voor deze sporten gratis trainings- & voedingsschema’s, gerichte begeleiding en een overzicht van de beste recreatieve evenementen.