Deel dit artikel:

BK Wielsbeke niet bepaald selectief

Het biljartvlakke parcours van het BK in Wielsbeke lijkt op het eerste gezicht uit te nodigen voor een massasprint, maar gezien de Belgische bloedarmoede aan internationaal spurttalent kan de titelstrijd werkelijk alle kanten uit.

Het West-Vlaamse Wielsbeke maakt zich stilaan op voor het belangrijkste sportevenement van het jaar. Sinds 2009 heeft de ‘Sportgemeente van Vlaanderen 2014’ al elk jaar een kampioenschap georganiseerd en op zondag 29 juni wordt de kroon op het werk gezet met de organisatie van het BK voor eliterenners met contract.

Bij het zien van het vlakke parcours denkt iedereen meteen aan een massasprint, maar ex-bondscoach en wielercommentator José De Cauwer is daar nog niet zo zeker van. “Het wordt zeker geen georganiseerde koers zoals een vlakke rit in de Tour waarbij verschillende spurtersploegen de wedstrijd onder controle houden. Er zullen ongetwijfeld ontsnappingen komen en dan zullen de ploegleiders kijken wie ze mee hebben en zullen ze inschatten hoeveel kans ze maken. Welke ploeg wil er met Tom Boonen naar de meet? De koers kan al gereden zijn op 50 km van de aankomst.”

DE KAART BOONEN

Voor de troepen van Omega Pharma – Quick-Step wordt het alvast een speciale wedstrijd, want de eindstreep ligt op een steenworp van het hoofdkwartier van hoofdsponsor Quick-Step. “Bij een topteam is er natuurlijk altijd wel druk, maar dit maakt het BK voor ons toch net iets belangrijker”, geeft Gianni Meersman toe.

Na zijn zware valpartij in Parijs-Nice kwam hij tijdens de Ronde van Picardië weer boven water met enkele mooie ereplaatsen. “In Wielsbeke vind ik een parcours dat niet 100% op mijn maat is gesneden wegens te weinig selectief. Vorig jaar in La Roche waren er hooguit tien renners die kans maakten op de titel, in Wielsbeke kan de helft van het peloton kampioen worden”, zegt Gianni Meersman die op een vijftal kilometer van het parcours woont. “Toch weet je het nooit: het BK van 2011 in Hooglede zou op voorhand ook uitdraaien op een massasprint, maar uiteindelijk lag het veld al snel uiteen en in een razende finale kon ik na een beresterke Philippe Gilbert als tweede finishen.”

Over de taakverdeling voor het BK is er binnen de ploeg van Patrick Lefevere nog niet echt gesproken. “Zoals vaak is het kampioenschap een heel moeilijke wedstrijd voor ons, omdat alle blikken altijd op ons gericht zijn. Veel zal afhangen van de koersontwikkeling. Als een van onze rappe mannen mee is in een vlucht, dan zullen we die beschermen. En zeker na een zware wedstrijd trekken we wellicht de kaart van Tom Boonen, die in Kuurne-Brussel-Kuurne bewees dat hij nog altijd heel snel is”, legt Gianni Meersman uit.

ACHTTIEN KEER LANGS DE ONHEILSPLEK

Een valpartij in volle aanloop naar de Ronde van Frankrijk kan Johan Vansummeren wel missen. Tijdens de jongste editie van de Ronde van Vlaanderen kwam hij frontaal in botsing met een vrouw die op een vluchtheuvel had postgevat. De vrouw verkeerde lange tijd in kritieke toestand. Diezelfde rotonde zit nu ook in het parcours van het Belgisch kampioenschap. Al zegt hij zelf van niet, toch is het voor Johan wellicht geen prettig vooruitzicht om achttien keer langs die onheilsplek te moeten langskomen. Tijdens het rondje van 13,8 km zitten er overigens nog veel meer bochten en rotondes, maar de organisatoren gaan vluchtheuvels uitbreken en paaltjes inpakken om de veiligheid van de renners te garanderen.

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel.