Deel dit artikel:

Bianchi viert zijn 125ste verjaardag

Dit jaar is het exact 125 jaar geleden dat Edoardo Bianchi zijn eerste fiets bouwde. Fiets mee doorheen de geschiedenis van de Italiaanse fietsenfabrikant in de fotospecial!


Bianchi CEO Bob Ippolito had de eer om de verjaardagskaarsjes uit te blazen. (foto bianchi)


Vanuit zijn fietsenwinkel aan de Via Nirone in Milaan construeerde Bianchi voor die tijd ware revolutionaire fietsen. Hij was de eerste die na de hoge bi modellen de doormeter van het voor- en achterwiel evenredig maakte en ze doormiddel van een ketting aandreef.

Zelfs de toenmalige Italiaanse koningin Margaret was onder de indruk van Edoardo Bianchi’s nieuwste creatie. Daarom vroeg ze hem of hij haar met zijn nieuwste fietsmodel wilde leren rijden. Edoardo stemde toe en was op zijn beurt dan weer zo gecharmeerd van haar lichtblauwe ogen dat hij vanaf toen zijn Bianchi fietsen nog enkel in die kleur lakte. Het lichtblauwe celeste is sindsdien nog steeds de huiskleur van het Milanese fietsmerk.

Een renner die met zijn successen Bianchi zijn grootste naamsbekendheid bezorgde is ontegensprekelijk Fausto Coppi. Door de jaren heen behaalde het merk met hem en andere wielerkampioenen zoals Gimondi, Pantani, Ullrich en vele anderen talrijke overwinningen.

Nu na 125 jaar rijden er met het Flaminia Procycling Team nog steeds Bianchi’s in het peloton. Wel enigszins anders van geometrie en in high tech composiet materialen dan de eerste modellen maar nog steeds met de oorspronkelijke celeste kleur op de framebuizen.