Deel dit artikel:

Bewijst Strava dat Démare valsspeelde?

Er is heel wat te doen omtrent de terugkeer van Arnaud Démare op de Cipressa na een valpartij. Hing de winnaar van Milaan-Sanremo wel of niet aan de volgwagen? Zijn Strava-gegevens van de Primavera kunnen ons wijzer maken.

Dat Démare geen schuldgevoelens heeft, kan al blijken uit het feit dat hij zijn gegevens überhaupt online heeft gegooid (al was de Strava-file zondag kort even offline). Trots als hij was na de onverwachte winst in het eerste klassieke Monument van het seizoen 2016 plaatste hij zijn GPS- en andere data op Strava. Na de beschuldigingen van onder andere Matteo Tossato leek het ons wel interessant om even te kijken wat zijn gegevens ons konden vertellen.

Een eerste negatief ‘bewijs’ kan zijn dat Démare de KOM heeft veroverd op de Cipressa. Hij legde de 5,6 km aan zo’n 4 % af tegen gemiddeld 33,7 km/u. Dat is maar liefst 25 seconden sneller dan Michal Kwiatkowski (32,3 km/u), die in het peloton zat, en drie seconden sneller dan Giovanni Visconti, die ontsnapt was en voluit de Cipressa omhoog knalde. In het voordeel van Démare spreekt dan weer dat het peloton niet voluit reed. Ook de “80 km/u” die hij volgens de geruchten zou hebben gehaald, heeft hij duidelijk niet bereikt.

Bovendien zien we aan zijn cadans dat hij de benen niet heeft stilgehouden, uitgezonderd heel even in de haarspeldbochten. Wel zijn er twee momenten voor de klim begint, waar hij aan een cadans van nul rond de 60 km/u haalt. Ofwel zit daar een kort, snel stukje afdaling in het parcours, ofwel kon hij daar even profiteren van bijvoorbeeld een ‘kleverige drinkbus’… Zelf reageerde Démare al door te zeggen dat hij niets fout heeft gedaan. Bovendien zat er een motor van de wedstrijdleiding bij hem na zijn val.

In de sprint, die werd ontregeld door de vreemde val van Fernando Gaviria (waardoor Sagan en Cancellara meteen kansloos waren), haalde Démare een topsnelheid van 63,7 km/u – niet slecht na een wedstrijd van bijna 300 km en bijna 7 uur in het zadel.

VERGELIJK ZELF MET STRAVA FLYBY

Dankzij een leuke tool van Strava Labs, Flyby, kun je zelf kijken hoe snel of traag Démare na zijn val op 30 km van de streep terugkeert in het peloton net na de afdaling van de Cipressa. Klik hieronder en versnel de weergave, zoom in rond de Cipressa en bekijk zo alles in detail. Opgelet, dit werkt niet in alle webbrowsers.