Deel dit artikel:

Bergen beklimmen in de huiskamer

Dat bij Tacx innovatie hoog in het vaandel blijft staan, liet de Wassenaarse firma zien met een heuse wereldprimeur: de Tacx Alpinista klimtrainer.


De Tacx Alpinista. (foto tacx)
De Alpinista is een ‘loopband’ voor fietsers. Iedereen kent wel de gewone loopband uit het fitnesscentrum. Tacx maakte een echte ‘fietsband’ die een daadwerkelijke helling tot 20% (!) heeft.

Met andere woorden: het volledige fietsoppervlak (de band) neemt een effectieve hellingshoek aan zodat je met precies dezelfde houding op je fiets zit zoals dat in het werkelijkheid zou zijn.

Omdat je met je (eigen) fiets volledig vrij op de band rijdt, kunt gaan staan, met het stuur heen en weer kunt zwaaien, met je lichaamsgewicht kunt werken et cetera, is een klimtraining in de huiskamer nu net zo echt als echt.

Al is dan wel een ruim bemeten huiskamer nodig voor de 350 kg wegende installatie, die geleverd wordt met computer-en-scherm-ineen waarop je voor je de Real Life Video ziet van de klim die je aan het doen bent.

De Alpinista is fantastisch om te zien. Sensoren voor en achter op het frame reguleren de snelheid van de fietsband (niet de banden, het bandoppervlak) zodat altijd midden op het rijoppervlak fietst. In 2011 gaat Tacx waarschijnlijk opnieuw met de Bike Motion Benelux Award lopen.