Deel dit artikel:

Benelux Tour omgedoopt tot Renewi Tour

De enige WorldTour-rittenkoers in de Benelux is van naam veranderd en heet voortaan Renewi Tour. Deze vijfdaagse wielerwedstrijd start op 22 augustus met een ploegenpresentatie in Knokke-Heist en eindigt op 27 augustus in Bilzen. Door de ecologische voetafdruk van het wielercircus te minimaliseren, wil de Renewi Tour zich profileren als het duurzaamste wielerevent op de kalender.

In de Benelux is Renewi het marktleidende ‘waste to product’-bedrijf dat zoveel mogelijk afvalstromen verwerkt en recycleert tot waardevolle nieuwe grondstoffen, materialen en producten. Vandaar dat organisator Golazo er samen met zijn titelpartner en tal van andere partners en leveranciers naar streeft om een (rest)afvalvrij evenement te worden. “Alles start vanuit een duurzaamheidscharter dat we afsluiten met onze partners, leveranciers en de diverse etappesteden”, verduidelijkt Christophe Impens van Golazo, dat voortbouwt op de groene impulsen van het WK van 2021, met een duurzaamheidsstudie van Deloitte als benchmark.

“Met Renewi dringen we het restafval vanaf dit jaar sterk terug en gaan we zo veel mogelijk recycleren. Voor bepaalde andere onderdelen is iets meer tijd nodig, maar onze samenwerking met Renewi loopt voor minstens drie jaar. Tegen 2025 willen we het afval dan ook naar 0% reduceren en ook op andere duurzaamheidsdomeinen (energie, water, mobiliteit, gebruik van de ruimte …) grote stappen gezet hebben.”

Van zeven naar vijf dagen

Niet alleen de naam van de wedstrijd en het doorgedreven duurzaamheidsconcept zijn nieuw, ook op sportief vlak verandert een en ander. Door hervormingen op de UCI-kalender is de Renewi Tour voortaan een vijfdaagse in plaats van zevendaagse rittenkoers. Na de ploegenpresentatie op dinsdag 22 augustus in Knokke-Heist gaat het in de eerste etappe van Blankenberge naar Ardooie.

De tweede rit zal in Nederland plaatsvinden: een individuele tijdrit in Sluis. Vervolgens gaat het van Aalter naar de Muur van Geraardsbergen, om af te sluiten met een Limburgse tweedaagse. Alle achttien UCI WorldTeams zullen deelnemen aan de Renewi Tour, dus het deelnemersveld zal wederom van topkwaliteit zijn.

Programma

  • 22/8: ploegenpresentatie Knokke-Heist
  • 23/8: Blankenberge – Ardooie
  • 24/8: Sluis (Nederland): individuele tijdrit
  • 25/8: Aalter – Geraardsbergen
  • 26/8: Beringen – Peer
  • 27/8: Riemst – Bilzen

Meer info vind je op www.renewitour.com.