Deel dit artikel:

‘Ben niet zo goed als Nys, maar dat is geen schande’

Tom Meeusen scoorde het voorbije weekend in Overijse, maar de successen kwamen er na vallen en opstaan. Cycling.be magazine sprak met Meeusen en zijn ploegmaat bij Telenet-Fidea, Thijs Van Amerongen.

Meeusen: “Ik heb mij erbij neergelegd dat ik geen vijftien wedstrijden op een seizoen zal winnen. Vorig jaar eindigde ik als derde in de Superprestige en de bpost bank trofee. Soit, dan win ik veel liever vijf mooie crossen. Als een parcours mij ligt, dan kruis ik een wedstrijd aan. Een paar jaar geleden werd ik aangekondigd als het nieuwe grote talent: ik zou de absolute top bestormen. Ik heb intussen leren leven met mijn kwaliteiten.

“Mijn eerste twee seizoenen bij Telenet-Fidea waren heel goed. Ik kon mezelf in de schaduw van Stybar en Pauwels ontplooien, maar daarna kwam ik alleen te staan in de ploeg en werd de druk heel groot. Ik verwachtte dat ik de ploeg wel in mijn eentje zou rechthouden en werd gespiegeld aan Nys en Albert, maar ben veel te ver gegaan op training. Het werd een dramatisch jaar. Na dat seizoen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Ik ben niet zo goed als Nys.’ En dat is geen schande: er zijn veel jongens van mijn leeftijd die met veel minder tevreden moeten zijn.”

‘NIEUWE LICHTING MOTIVEERT ME’

Van Amerongen: “Dat Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel zich nu ook bij de elite melden, maakt het voor iedereen weer lastiger om voor de winst mee te doen in de topcrossen. Maar dat wil niet zeggen dat we een stap opzij zetten, natuurlijk. Het motiveert ons ook om er extra hard aan te trekken om toch te zorgen dat we die mannen partij kunnen bieden. Dat je zo nu en dan een of twee plaatsen meer moet toegeven, is iets waar je op sommige parcours wel rekening mee moet houden. Die mannen kiezen ook meer hun crossen uit en zijn daardoor frisser. Maar dat zal toch vaak in hun voordeel zijn op de snellere omlopen; ik hoop dat mijn leeftijd en ervaring in mijn voordeel zijn op het moment dat er echt zware crossen worden voorgeschoteld. Als je realistisch bent, weet je ook dat die mannen over een aantal jaren overal voor de zege zullen meedoen. Maar ik haal er ook wel weer motivatie uit: het is een strijd om de top te bereiken en er te blijven. Dat is nu eenmaal topsport.”

‘IN AFRIKA VERGEET IK DE DRUKTE’

Meeusen: “Sinds enkele jaren ben ik peter van Vélo Afrique (een meerdaagse MTB-tocht waarbij je ook fondsen verzamelt voor onderwijs in Afrika, red.) en daar ben ik heel trots op. Het is leuk om op een andere manier de fiets te leren kennen en het is een ideale manier om jezelf onder te dompelen in een andere cultuur. Je fietst langs kleine dorpjes, bekende bomen, … Ik was nog nooit in Afrika geweest. Iedereen kent wel de beelden van de hutten in het midden van de brousse. Als je daar bent, merk je pas echt hoe zwaar het leven er is. We mogen blij zijn met ons leventje in België. Als je daar bent geweest, is het toch iets makkelijker om alles te relativeren. Als ik in Afrika ben, dan maak ik me nergens meer druk over. Het zou leuk zijn om die mentaliteit ook hier over te brengen, maar je zou er uiteindelijk niet ver mee komen.”

Lees het volledige interview in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!