Deel dit artikel:

België boven in Roubaix?

Start hij of start hij niet? De vraag die dit voorjaar lang boven het hoofd van Mathieu van der Poel cirkelde, was de voorbije dagen van toepassing op Wout van Aert. Het kan dus verkeren, maar gelukkig lijkt ‘WVA’ fit genoeg om een gooi te doen naar de zege in Parijs-Roubaix. Net als zijn vrouwelijke evenbeeld Lotte Kopecky en enkele andere Belgische kasseivreters …

Parijs-Roubaix is een wedstrijd waarin onze landgenoten het traditioneel erg goed doen. In 118 edities ging er 58 keer een Belg aan de haal met de zege, een winstratio van bijna 50%! De laatste die met de befaamde kasseitrofee mocht zwaaien, was Philippe Gilbert in 2019. Als de logica gerespecteerd wordt – gemiddeld om de twee edities een Belgische winnaar – krijgt ‘Koning Phil’ dit jaar een opvolger. Welke wielerprinsen komen hiervoor in aanmerking?

Wat met Wout?

De landgenoot die in de aanloop naar de ‘Helleklassieker’ de meeste aandacht opeist, is uiteraard Wout van Aert. De Belgische kampioen aast op revanche na zijn gedwongen forfait in de Ronde van Vlaanderen en zou klaar zijn om een rol te spelen in de ‘Hel van het Noorden’. Welke rol dat kan of zal zijn, is voorlopig koffiedik kijken. Er hangt een waas van mysterie rond de comeback van ‘WVA’, die de voorbije week zelfs incognito gespot is in een zwarte trainingsoutfit in Spanje. Jumbo-Visma beweerde eerst dat hij een dienende rol zou vervullen – een statement dat intussen is afgezwakt tot een ‘vrije rol’ – maar wij (en de concurrentie) weten wel beter: als Wout van Aert start in Parijs-Roubaix, is het om een hoofdrol te spelen. De enige vraag die er echt toe doet, is in hoeverre die vervloekte coronabesmetting zijn topvorm heeft afgebot. Het antwoord kennen we zondagnamiddag …

De Belgische WorldTour-teams

Over naar Lotto Soudal, dat met Philippe Gilbert dus de laatste Belgische winnaar aan de start brengt. Vermits hij sukkelt met longproblemen, is de rood-witte hoop vooral gevestigd op Florian Vermeersch, die vorig jaar knap tweede werd in de najaarseditie van Parijs-Roubaix. Een vroege aanval zit er allicht niet meer in, dus het is afwachten of de 23-jarige hardrijder de grote jongens zal kunnen volgen op de momenten van de waarheid. Voorts zijn we ook benieuwd wat Victor Campenaerts en Brent Van Moer vermogen op de Noord-Franse kasseien. Anticiperen is voor hen wél een optie, dus dat kan vuurwerk opleveren. Bij Quick-Step Alpha Vinyl is het uitkijken naar Yves Lampaert, die erop gebrand is om zijn pechdag in oktober door te spoelen met een glansprestatie. Met Tim Declercq in steun moet er iets mogelijk zijn voor ‘Lampie’, die in Parijs-Roubaix het best tot zijn recht komt als renner.

Andere kwaaie klanten

Een andere landgenoot om in het oog te houden: Jasper Stuyven. De Leuvenaar van Trek-Segafredo sloeg de Amstel Gold Race over en bereidde zich in alle stilte voor op zijn favoriete wedstrijd. Het zou ons niet verbazen mocht ‘Jappe’ meestrijden voor de zege. Ook Greg Van Avermaet mag stiekem ambitieus zijn. Als diesel-op-leeftijd ligt Parijs-Roubaix hem deze dagen het best van alle klassiekers. Mits een superdag is er veel mogelijk voor ‘Gouden Greg’, die hopelijk eindelijk eens het ploegenspel zal kunnen spelen met Oliver Naesen en Stan Dewulf. Tot slot nog een reeks namen die mogelijk kunnen verrassen: Dylan Teuns (die debuteert in Parijs-Roubaix), Tim Merlier (zeer gevaarlijk als het tot een groepssprint zou komen op de piste), Nathan Van Hooydonck (die via een vroege ontsnapping zou kunnen profiteren van bliksemafleider Wout van Aert) en Dries Van Gestel (eveneens terug na ziekte).

Stevige internationale concurrentie

Kortom: het lijstje Belgische kanshebbers oogt indrukwekkend, maar de internationale tegenstand is niet min. Mathieu van der Poel topt het favorietenlijstje, met in zijn zog Kasper Asgreen. ‘The Wolfpack’komt met zijn sterkste team aan de start en vaardigt tevens Davide Ballerini, Florian Sénéchal en Zdenek Stybar af. Stefan Küng bewijst al heel het voorjaar dat hij dik in orde is. Filippo Ganna heeft zich tot in de puntjes voorbereid op de piste en kan bij INEOS Grenadiers rekenen op Amstel-winnaar Michal Kwiatkowski, Dylan van Baarle en jonge revelaties Magnus Sheffield en Ben Turner. Mads Pedersen kan een opsteker gebruiken om zijn voorjaar alsnog kleur te geven. Hardrijders als Nils Politt kunnen erg gevaarlijk zijn in Parijs-Roubaix. TotalEnergies hoopt op een revival van Peter Sagan en Niki Terpstra, maar Anthony Turgis is allicht de voornaamste blikvanger op hun startlijst. En ex-winnaar John Degenkolb hoopt te kunnen profiteren van het innovatieve bandendruksysteem bij DSM.

Unieke dubbel bij de vrouwen?

Een dag voor de titanenstrijd bij de mannen is het de beurt aan de vrouwen, die eerst vier keer een lokale ronde van 8 kilometer afwerken alvorens aan de laatste 87 kilometer van ‘La Reine des Classiques’ te beginnen. Ook bij de dames mogen we dromen van Belgisch succes, met Lotte Kopecky als absoluut speerpunt. De winnares van de Ronde van Vlaanderen verkeert in bloedvorm en krijgt de kans om een unieke dubbel te realiseren in de kasseimonumenten. Het is echter afwachten welke tactiek Team SD Worx zal hanteren. Na het berenwerk van Chantal van den Broek-Blaak in ‘Vlaanderens Mooiste’ behoort een wederdienst van Kopecky zeker ook tot de mogelijkheden. Hopelijk voor ons Belgen mag ze toch (grotendeels) voor eigen rekening rijden.

Kopecky en co. zullen in ieder geval een superdag nodig hebben, want Marianne Vos is gebrand op de zege na haar tweede plek in oktober. Ze sloeg de Amstel Gold Race over om in topvorm aan de start te verschijnen in Parijs-Roubaix, al is dat uiteraard geen garantie op succes. Het collectief van Trek-Segafredo zou bijvoorbeeld roet in het eten kunnen gooien: Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Elisa Longo Borghini en Elisa Balsamo. Van een indrukwekkend kwartet gesproken! Andere blikvangers op de startlijst zijn onder meer de geslepen Marta Bastianelli, Le Samyn-winnares Emma Norsgaard, topsprintster Lorena Wiebes en hardrijdster Grace Brown. Tot slot kijken we reikhalzend uit naar de prestaties van enkele andere landgenotes: Shari Bossuyt, Valerie Demey, Julie De Wilde en zeker ook Sanne Cant!

PROGRAMMA

Parijs-Roubaix mannen

  • Datum: zondag 17 april
  • Afstand: 257,2 kilometer (waarvan 54,8 kilometer kasseien, verdeeld over dertig sectoren)
  • Start: 10u15 op het Place du Château in Compiègne
  • Finish: omstreeks 16u45 op de Vélodrome André-Pétrieux in Roubaix
  • Vanaf 13u30 live op één en vanaf 10u30 op Eurosport

Parijs-Roubaix vrouwen

  • Datum: zaterdag 16 april
  • Afstand: 124,7 kilometer (waarvan 29,2 kilometer kasseien, verdeeld over zeventien sectoren)
  • Start: 12u25 in de rue de Villars in Denain
  • Finish: omstreeks 15u40 op de Vélodrome André-Pétrieux in Roubaix
  • Vanaf 13u30 live op één en vanaf 14u op Eurosport

ZO WAS HET VORIG JAAR

Bekijk de highlights van Parijs-Roubaix voor mannen in 2021, met Sonny Colbrelli als winnaar (Engelstalig commentaar).
Bekijk de highlights van Parijs-Roubaix voor vrouwen in 2021, met Lizzie Deignan als winnares (Engelstalig commentaar).