Deel dit artikel:

Kampioenschappen virtueel fietsen

Met het ‘Belgian Virtual Cycling Circuit’ willen federaties Cycling Vlaanderen, Belgian Cycling en de Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles de eerste officiële virtuele Cycling Esports kampioenschappen organiseren. De online kwalificatiewedstrijden gaan half december van start om te kunnen strijden voor twee regionale titels om daarna het nationale kampioenschap te kunnen betwisten.

Sinds de UCI Cycling Esports goedkeurde als officiële wielerdiscipline in 2018 engageerden de drie federaties zich elk afzonderlijk voor een aantal virtuele projecten. In 2021 bundelen de organisaties hun krachten om de eerste officiële regionale en nationale kampioenschappen te organiseren met als doel om in 2022 de eerste Belgische Kampioen Cycling Esports te kunnen kronen. Er zullen kampioenschappen zijn voor mannen en vrouwen, onderverdeeld in drie categorieën: U17 (16-17 jaar), Juniors (18-19 jaar) en U23 & Elite (+19 jaar).

Niet enkel de allerbesten zullen hun gading vinden in het Belgian Virtual Cycling Circuit. Het wordt een competitief ecosysteem om virtuele fietsfanaten te helpen groeien. Doorheen het seizoen worden er uitdagingen gecreëerd die zich richten op deelnemers van elk niveau en waarmee prijzen kunnen worden verzameld. Zo willen de verschillende partners recreatieve fietsers en competitieve renners aanmoedigen om de virtuele wereld van Cycling Esports te betreden. Voor de ondersteuning kunnen Cycling Vlaanderen, Belgian Cycling en de Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles rekenen op esports en gaming agency META.