Deel dit artikel:

Belgen voor Amerikaans WK

Op maandag 10 januari maakte bondscoach Sven Vanthourenhout zijn selectie voor het WK Cyclocross 2022 in het Amerikaanse Fayetteville bekend. Geen grote verrassingen al is de selectie van Thibau Nys bij de beloften en de beperking tot een duo bij de elitedames wel nieuws.

Bij de mannen elite zijn Toon Aerts en Eli Iserbyt de speerpunten. Quinten Hermans, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout zijn in de Belgische crossselectie de mannen die mits een goede dag ook een rol kunnen spelen. Het team wordt vervolledigd met Jens Adams, Vincent Baestaens en Daan Soete. Toon Vandebosch is eerste reserve.

Het Belgische team van elite vrouwen is dan weer gereduceerd tot een duo. Enkel 13-voudig Belgisch kampioene Sanne Cant en Alicia Franck zullen naar de VS afreizen, alhoewel er normaal 7 rensters konden geselecteerd worden. De reden daarvoor legde de bondscoach bij de dames zelf. In de Wereldbeker en het EK werd met voltallige selecties gereden en werd door de Wielerbond vooropgesteld om enkele criteria te halen. Nu blijkt dat de dames daaraan minder voldeden dan hun mannelijke collega’s.

Om de titel bij de mannen beloften zal langs Belgische kant gestreden worden door Belgisch kampioen Emiel Verstrynge, Gerben Kuypers, Jente Michels, Niels Vandeputte en Joran Wyseure. Ook Thibau Nys heeft een selectie beet, zij het onder voorbehoud. Nys – en de bondscoach – wachten nog even het verdict af over de opgelopen blessure tijdens het BK. Het zou evenwel niet om een breuk gaan, dus is de kans groot dat hij de selectie zal kunnen vervoegen. Witse Meeussen wordt echter wel achter de hand gehouden als vervanger. Kiona Crabbé is de enige vrouwelijke belofte in de nationale selectie voor het WK.

Bij de junioren mannen kiest Vanthourenhout voor Belgisch kampioen Yordi Corsus, Kenay De Moyer, Aaron Dockx, Wies Nuyens, Ferre Urkens en Viktor Vandenberghe als team in de VS. Op de wedstrijd voor de dames junioren zullen Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey met hun twee in Fayetteville hun mannetje moeten staan.

Qua verwachtingen hoopt de bondscoach vooral op glorie bij de mannen beloften en junioren. Bij de elite mannen moeten Aerts en/of Iserbyt top zijn om de regenboogtrui van Pidcock te kunnen afsnoepen. Voor de vrouwenwedstrijden ligt de grootste kans bij de eerstejaars juniores Moors en Van Sinaey die het de laatste maanden goed deden.