Deel dit artikel:

Belgen boven op Les 3 Ballons

Een week na de Gran Fondo Ardennaise heeft onze landgenoot Bart Bury ook les 3 Ballons op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen verpulverde Edith vanden Brande het parcoursrecord.


Het podium: Lauber en Snel flankeren winnaar Bart Bury. (foto cyclobenelux)
Het peloton werd pas voor het eerst echt uitgedund op de flanken van de Col de Bramont. Op de top van de Grand Ballon telde de kopgroep nog 14 man, met daarbij alle favorieten. 

Op de klim van de Hunsdruck barstte de wedstrijd dan echt los. Bart Bury was de enige die de snoeiharde versnellingen van de plaatselijke favoriet Edouard Lauber kon volgen. Samen met ex-prof Eric Leblacher, die alleen voorop was gekomen nadat hij op een kruispunt nog net kon doorrijden voor het verkeerslicht op rood sprong, kwamen ze als eersten boven. 

Op de Ballon d’Alsace ontbond Lauber, luid aangemoedigd door de thuissupporters, opnieuw zijn duivels. Al vlug moest Leblacher lossen en 2 km voor de top werd het ook voor Bury teveel. Op de top kwam de Fransman door met 45 seconden voorsprong.

Aan de voet van de slotklim, la Planche des belles Filles, was de achterstand van Bury al opgelopen tot dik twee minuten. Verloren zaak voor onze landgenoot, zou je denken, maar niets was minder waar. Lauber had zijn beste kruit verschoten en dat gaf Bury vleugels. Hij vloog als het ware naar boven, ging erop en erover en schreef zo zijn eerste grote buitenlandse cyclo op zijn naam in 6u28. Lauber eindigde als tweede, de Nederlander Michel Snel vervolledigde het podium.

Bij de vrouwen toonde Edith vanden Brande, onlangs ook al de beste in La Ventoux, opnieuw haar overmacht. Ze zette in 6u46 een nieuw parcoursrecord neer.