Deel dit artikel:

Belg in spectaculairste freeride-event van het jaar

Thomas Genon wil tijdens de beruchte Red Bull Rampage als enige Belg tussen de absolute wereldtop in Utah beter doen dan zijn top 10 van vorig jaar. Je kunt de spectaculaire stunts zondagavond live volgen.

Na 4 manches in de FMB Diamond Series zal het epische en spectaculairste freeriding event ter wereld bepalen wie de nieuwe FMB World Tour kampioen wordt. De legendarische Red Bull Rampage is de ultieme krachtmeting voor de moedigste en technisch meest onderlegde mountainbike freeriders van deze planeet. Net om die reden is het ook de grote finale van de FMB Diamond Series. Het gevecht voor de titel zal gaan tussen Brandon Semenuk en Brett Rheeder. Voor onze landgenoot Thomas Genon, de enige Belg op het event, is het de laatste kans om dit seizoen op het podium te komen. Hij wil met zijn Canyon Torque in elk geval beter doen dan zijn top 10 van vorig jaar.

Vrijwel verticaal en ronduit episch: dat is Red Bull Rampage. Er bestaat geen ruigere wedstrijd dan dit ‘big mountain’ event in de woestijn van Utah. Onder een loden zon nemen 30 atleten het een heel weekend lang op tegen een bergflank. De actie start op zaterdag 27 september wanneer 8 kwalificatierijders een plaats zullen verdienen in de finale, naast 13 anderen die al zeker zijn van die finaleplaats. Thomas Genon is bij de 13 finalisten, daar waar hij vorig jaar nog een kwalificatie moest rijden.

Op zondag 28 september breekt de hel los. 21 getalenteerde downhill freeriders zullen de lijn rijden waaraan ze twee dagen lang gebouwd hebben in de hoop de meest memorabele win van het jaar binnen te halen. Twee dagen zijn ze immers in de weer om op de bergflank met spade en materiaal die afdaling te bouwen die volgens hen de meeste kans op de overwinning biedt. Iedereen rijdt met andere woorden een ander parcours, al dan niet gebruik maken van de obstakels die Red Bull Rampage zelf op de gevreesde bergflank voorziet. Techniek, tactiek en vooral veel lef zijn absoluut vereist.

Thomas Genon heeft de gewoonte te verrassen. In 2012 won hij uit het niets Red Bull Joyride (en 25.000 dollar), en vorig jaar ging hij bij zijn eerste deelname aan Red Bull Rampage naar huis met een ongelofelijke top 10 plaats. Dit jaar, nu hij zich beter bewust is van zijn vaardigheden op een grote fiets en een grote berg, zou de jonge Belg wel eens de derde podiumplaats kunnen wegkapen, voor de neus van Anthony Messere die niet deelneemt. Het zwarte schaap van het seizoen, Nicholi Rogatkin, is ook druk bezig zijn lijn langs de bergflank te graven. Hij staat momenteel 5e in de FMB Diamond Series. Benieuwd hoe hij de afdaling langs de nieuwe, angstaanjagende noordflank zal verteren.