Na de tweede rustdag volgt op dinsdag de 16de en meteen ook langste etappe (237,5 km) met als voornaamste hindernissen de Col de Portet-d’Aspet (2de cat. – 5,4 km aan 6,9%), Col des Ares (3de cat. – 6 km aan 5,2%) en Port de Balès (buiten cat. – 11,7 km aan 7,7%). Vooral die laatste ligt nog vers in het geheugen, want in 2010 verloor Andy Schleck er de Tour nadat zijn ketting haperde en Contador er vandoor ging. Wie op deze col ‘hors catégorie’ een kloof slaat, is maar beter ook een goede daler, want het gaat na de top nog 21,5 km in neerwaartse lijn naar de finish in Bagnères-de-Luchon.
De 17de rit tussen Saint-Gaudens en Saint-Lary/Pla d’Adet is kort (124,5 km) maar erg pittig met drie cols van eerste categorie en een slotklim hors catégorie. De sprinters houden er in de ‘bus’ met een half oog op de tijdslimiet maar beter een stevig tempo op na, of ze mogen hun kansen op spurtwinst op de Champs Elysées meteen opbergen. Het begint na een aanloop van 48 km met de Col du Portillon (8,3 km aan 7,1%), gevolgd door de bekendere Col de Peyresourde (13,2 km aan 7%), Col de Val Louron-Azet (7,4 km aan 8,3%) en als afsluiter de Pla d’Adet (10,2 km aan 8,3%) met steile stukken die pas na 8 km wat afvlakken. Wie tijd wil pakken op die slotklim, begint er dus maar beter snel aan.
Ook de laatste bergrit op donderdag is niet al te lang (145,5 km). Na twee hellingen van derde categorie doemt de mythische Col du Tourmalet op (buiten cat. – 17, km aan 7,3%), waar op 2115 meter hoogte het Souvenir Jacques Goddet wacht. Het begint met vijf doenbare kilometers, maar dan wordt het steiler (van 7 naar 8, 9 en 10%. Klassementsmannen die nog een paar plekjes willen opschuiven, kunnen hier nog een alles-of-niets-poging ondernemen. Na een lange afdaling wacht de onvermijdelijke Hautacam (buiten cat. – 13,6 km aan 7,8 %), waar de kaarten voor de eindstand nog niet helemaal definitief worden geschud, want op zaterdag volgt nog een lange en lastige tijdrit.
CLIMBING FOR LIFE
Wie zelf wil ervaren hoe het aanvoelt om die Pyreneeënreuzen te beklimmen, kan zich nog tot 10 augustus inschrijven voor Climbing for Life op 29 en 30 augustus. Wie donderdag aankomt, kan op vrije basis al wat cols in de regio verkennen. De aanraders zijn o.a. de Cirque de Troumouse (2.100m) en de Col des Tentes (2.208m) in het beschermde Unesco-werelderfgoeddomein van Gavarnie-Mont Perdu. Op vrijdag vertrekt vanuit Argèles-Gazost de toertocht met vrije start tussen 8u30 en 10u. Die trekt over de Col de Spandelles, Col du Soulor, Col d’Aubisque en Hautacam. Over een afstand van ongeveer 105 km krijg je dus heel wat bekende beklimmingen uit de Tour voor de wielen. Wie wel graag fietst, maar niet bergop, kan in de vallei over een prachtige velo verte fietsen. Dat is een breed autovrij en vrijliggend fietspad dat je van Lourdes tot Pierrefittes voert (bijna 20 km enkel).
Op zaterdag zijn er dan de gechronometreerde beklimmingen van de Tourmalet en Luz-Ardiden vanuit uitvalsbasis Luz-Saint-Sauveur. Hou wel nog een spatje energie over voor de Pasta Party en het onvergetelijke slotfeest ’s avonds. Deelnemen aan Climbing for Life doe je niet zomaar, want zoals elk jaar gaat een deel van de opbrengst naar concrete projecten rond astma, muco en andere longaandoeningen. In het kader van dit goede doel zullen ook 20 astma- en mucopatiënten, onder begeleiding van een medisch team en Energy Lab, naar de top van de Tourmalet klimmen. Een half jaar lang zullen zij optimaal voorbereid, begeleid en getraind worden om op 30 augustus de top te bereiken.