Deel dit artikel:

Beaumont verbreekt fietsrecord Caïro – Kaapstad

De Schotse avonturier Mark Beaumont is in een wereldrecordtijd van Caïro naar Kaapstad gefietst. Beaumont legde de loodzware tocht op zijn Koga Solacio Disc racefiets solo af in precies 41 dagen, 10 uur en 22 minuten.

Hij fietste in deze zes weken maar liefst 10.882 km waarvoor hij 439 uur in het zadel doorbracht. Gemiddeld legde Beaumont 257 km per dag af en in de laatste week reed hij zelfs meer dan 320 km gemiddeld per dag! Afstanden die overal ter wereld een uitdaging vormen, maar bijna ongelofelijk zijn wanneer men de conditie van de wegen, de gebrekkige beschikbaarheid van voedsel en de vele lastige grensovergangen in Afrika in aanmerking neemt.

Mark Beaumont: “Bij deze tocht heb ik bewust mijn grenzen opgezocht, zowel fysiek als voor wat betreft het materiaal. Dit is de reden van mijn keuze voor een racefiets met smalle banden, hydraulische schijfremmen en het Shimano Dura-Ace Di2 schakelsysteem. Het materiaal voor deze tocht diende robuust te zijn maar ook lichtgewicht, gezien het aantal kilometers dat ik per dag af moest leggen. Koga voorzag me van een Solacio Disc die de zwaarste condities kon weerstaan die ik ooit ben tegengekomen. Ik had dit record niet kunnen verbreken zonder Koga’s aandacht voor de details. Wanneer je mijn fiets aan de finish bekijkt, ziet hij er nog uit als nieuw!”

Beaumont was voorts nog gesponsord door het Schotse kledingmerk Endura en hij bleef ruimschoots onder de 50 dagen die hij zichzelf vooropgesteld had. Toch vond de man die onder andere dwars door Amerika (13.000 mijl van het noorden van Canada tot Ushuaia in Argentinië!) heeft gefietst deze rit de zwaarste ooit.

De opbrengsten van deze geslaagde recordpoging komen ten gunste van Orkidstudio: een organisatie die zich inzet voor kinderen en gemeenschappen wereldwijd door middel van innovatieve bouwmethodes.